На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Ивайло Калфин: Добрите ни отношения с Русия не трябва да бъдат противопоставяни на членството ни в НАТО

„Отношенията между България и Русия са много важни. Русофилството е дълбоко вкоренено в нашата история и култура и то е една стабилна основа за изграждане на активни и ефективни отношения между двете държави, без това да значи, че трябва да забравим за националния си интерес“. Това подчерта кандидатът за президент, издигнат от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с Национално движение „Русофили“ у нас. Той изрази позицията, че добрите отношения между България и Русия не трябва да бъдат противопоставяни на членството ни в НАТО. „Убеден съм, че отношенията между двете държави днес трябва да бъдат изградени върху един добре осъзнат национален интерес. Трябва да ни е ясно и че отношенията между България и Русия не пречат на пълноправното ни партньорство в НАТО. Напротив. Добрите ни контакти със стратегически важни държави биха били предимство за България като член на НАТО. Виждаме, че всички влиятелни държави се стремят да имат добри отношения с Русия, а ние правим всичко възможно да занемарим традиционно добрите си отношения с тази държава. Резултатът е, че ние само губим от това. Потвърждение е и последната среща между президентите на Русия и Турция и споразуменията между тях“, категоричен беше още Ивайло Калфин. Той припомни за визитата си в Русия в качеството си на министър на труда и социалната политика през 2015 г. „Преди мен 4 години български министър не беше правил работно посещение в Русия. Това не е нормално. Двустранните отношения не се поддържат само от външните министри, а се основават на контакт на много нива и в много сфери. С Русия трябва да имаме пълноценни отношения, в които да можем да поставяме и по-сложни теми и да защитаваме своя интерес“, обясни кандидатът за президент.

kalfin_rusofili_2В разговора между Калфин и членовете на Движение „Русофили“, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността в Черно море и отношенията на България с държавите от Балканския регион. „Това, което ме притеснява, е, че ние вървим към изостряне на конфронтацията в Черно море. Всички действия в момента са насочени към това да се разпалват конфликти. Напрежението, което се трупа в региона, никак не е добро и то трябва да ни дава знак, че ние трябва да имаме точно обратната външна политика. Трябва да сме в активни отношения с всички съседни държави и държавите от региона, да търсим сътрудничество и диалог, а не конфронтация. Силата на отношенията е във връзките, културата, историята, туризма. А силните отношения много по-трудно се развалят при възникване на искри. Ние нямаме никаква полза от натрупване на напрежението. Никой няма полза от него и ние трябва активно да говорим за това. На фона на него малки инциденти биха имали сериозни последствия. Затова съм сериозно притеснен и от съвместната охрана на българското небе. Българските военни са тези, които трябва да си охраняват българското небе, за да не стават инциденти, които биха ни въвлекли в опасни ситуации“, каза още Калфин.

На въпрос, свързан с президентската визия на Ивайло Калфин, насочена към приобщаване на българите от Украйна и Молдова, той подчерта, че именно бесарабските българи са онзи интелектуален запас, от чието приобщаване държавата ни има нужда. „Ние имаме нужда от квалифицирани специалисти и „резервоарът“ за това не са бежанците – афганистанци и сирийци, а са българите от Украйна и Молдова. Към тях трябва да се предприемат насочени политики, чрез които да привлечем на-вече младежите – чрез стипендии трябва да дадем възможност на младите бесарабски българи да дойдат да учат у нас и после да им предоставим възможности да си намерят работа тук“, категоричен беше още той.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.