Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Ивайло Калфин: Като държавен глава бих започнал дебат по тeмата какво не работи в нашата Конституция

Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи в нашата Конституция. Това заяви в ефира на Би Ти Ви кандидатът за държавен глава от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” Ивайло Калфин. Според него в България отсъства баланс между институциите, което вреди на работата им в полза на обществото. „Затова аз се ангажирам да сложим на масата темата с това как можем да подобрим работата на институциите, за евентуална нова Конституция. Ето например, съдебната система. Какво трябва да се направи, за да работи? Трябва да е ясно, че следващият президент ще работи при тези условия, които са сега. Няма спор за това нещо, но аз бих започнал дебат, в Европа го наричат конвент, в който да участват и политически лица, и експерти, който да отговори на въпроса какво не работи в нашата Конституция. Защо всеки път като започнем да променяме съдебната система, стигаме до необходимостта от свикване на Велико народно събрание? Друг проблем е балансът между институциите, който е тотално загубен и ние на практика имаме една ясно изразена „премиерска република“. Затова трябва да отговорим какво трябва да се направи, за да се променят тези неща. Включително да дадем отговори за броя на депутатите, начина им на избиране. Това е въпросът с Велико народно събрание. Ако ни трябва такова за да заработят институциите, нека да го направим, но обсъждането на темата да е спокойно, извън парламента, непартизирано. Ето това бих направил като държавен глава. Президентът е човекът , който трябва да инициира, да създаде тази дискусия“.

Според Калфин има още няколко въпроса, по които президентската институция трябва веднага да започне да работи за консолидиране на институциите. Това, по думите му, са преодоляването на демографската криза, осигуряването на качествено образование, гарантирането на добри условия на труд и достойно заплащане. Така, че хората да бъдат мотивирани да не напускат регионите, в които живеят или държавата, за да търсят препитание и нормални доходи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.