Ивайло Калфин: Никой не очакваше, че Тереза Мей ще загуби вота за Брекзит с такъв резултат

Очакваше се Тереза Мей да загуби гласуването за сделката за Брекзит, но никой не очакваше да е с такъв голям резултат. Това е най-големият провал, откакто е измислен британският парламент, никога премиер не е губил с 232 гласа разлика. Това коментира бившият външен министър Ивайло Калфин по БТВ.

Според него това е историческо събитие - най-голямата загуба на британски премиер.

Великобритания иска да излезе, от формална гледна точка, ако нищо не се случи март месец тя ще излезе от само себе си от ЕС, коментира Калфин.

Според бившия външен министър все по-възможно става излизане без споразумени.

"Джереми Корбин не поиска оттегляне на молбата за излизане от ЕС, той поиска този вот на недоверие с идеята да направи правителство и да предоговаря нови условия", отбеляза той.

Според него тези, които искат да спрат брекзит във Великобритания, нямат достатъчно добро политическо представителство.

Калфин открои и че е трябвало отдавна правителството да излъчи човек, който да отговаря за брекзит у нас.

„Той трябваше да знае всички аспекти на излизането – от търговски отношение до правата на нашите граждани във Великобритания и правата на тези от Великобритания у нас. Един куп международни споразумения има. При брекзит без договаряне, не може да разчитаме, че ЕС ще реши наши двустранни проблеми. Не е късно да се излъчи такъв човек. Трябва да се случи максимално бързо. Вече в други страни се работи за сценарий без сделка”, коментира още той.

Калфин открои и че може да се удължи срокът за излизането на Великобритания.

„Проблем са евроизборите, ако те отложат брекзит, ще кандидатстват ли на тях. Техните места са разпределени между други страни членки”, коментира един от възможните казуси при удължаване на срока на развода с ЕС Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България