Ивайло Калфин: Реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата и ще го върнат

„Готови сме да излезем от управлението, ако не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия“, закани се Калфин.

Реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата и ще го върнат, прогнозира пред БТВ зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Според него е абсурдно да има правителство в този парламент и очевидно наближават предсрочни избори, които по думите му трябва да са на възможно най-ранната дата.

Калфин повтори тезата на АБВ, че настоящият парламент е изчерпан. „Очаквате ли ГЕРБ да се откаже от собствения си мандат и да управлява с мандата на РБ, които сами със себе си не могат да се разберат?”, попита той.

Ако президентът Росен Плевнелиев реши да назначава „коледно правителство”, на практика за 6 месеца ще имаме 4 правителства. Ако изборите са в края на март или началото на април, не вярвам бързо да се състави кабинет, посочи Калфин.

Той прогнозира, че държавата ще бъде няколко месеца с кабинети, които са за малко и ще си ходят.

Президентът няма задължение, след като му бъде върнат мандатът, колко бързо да реши дали да назначава нов кабинет, той може да отложи решението до 22 януари, отбеляза още Ивайло Калфин.

Той е убеден, че партията му ще намери място в следващия парламент. По думите му това показват гласовете за АБВ на няколко вида избори.

Въпросът за българския еврокомисар е изцяло в ръцете на правителството, коментира Калфин.

Според него е много по-рано не кой ще бъде, а какъв портфейл ще вземе България. Калфин подчерта, че за него нормалното е да запазим портфейла „Бюджет”.

„Ако германският комисар вземе този ресор, германският ресор - цифрова икономика, е също важен и влиятелен в ЕК. Ако още се бавим и не предложим кандидат, който е способен да поеме в средата на мандата, ще получим нещо без значение”, посочи Калфин.

Той изтъкна, че към него покана не е имало. С отлагането във времето ние губим възможности, подчерта още Калфин.

По думите му страшно много хора са тръгнали да се самопредлагат и нито един от тях няма подготовка да вземе важен ресор.

Против сме да се подценяваме, България има добри и подготвени кадри, категоричен беше обаче Калфин.

Коментари

Задължително поле