Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Ивайло Калфин: Социалната система трябва да е достъпна и удобна за хората

Ивайло Калфин

„Ако ме изберат за президентq по отношение на Закона на бюджета бих предложил обсъждане на по-дългосрочни политики. В бюджета за 2017 година е хубаво, че се увеличават разходите за образование и отбрана, има нужда от това. Но в разходите за отбрана би следвало да се заложи перо и за по-високи заплати на учените, които работят в този сектор. Сега средствата за отбрана се изразходват само за въоръжение. Имаме проблем с набирането на мотивирани, желаещи млади хора, които да работят в армията. Така, че не трябва да гледаме само числата, а политиките зад тях“. Това коментира в ефира на БНТ Ивайло Калфин, кандидат за президент на Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“. Според него са необходими разговори в обществото за това какво искаме да постигнем с разпределението на общите ни пари в бюджета. Той отрече въздушната ни авиация „да е приземена“, поради липса на средства през изтеклите години.

„Когато се харчат огромни средства от хазната за скъпи военни съоръжения, е нужно да сме наясно какво очакваме от тях. В областта на отбраната досега са похарчени немалко средства за превъоръжаване, но някои от тях имат повече от съмнителна ефективност“, допълни още кандидатът за държавен глава. По отношение на социалните политики той изрази разочарованието си. „М.г. имаше предложение за 10% увеличаване на заплатите на социалните работници, които получават много ниски възнаграждения, а работят при доста тежки условия. Политиките, които ще следва държавата в социалната сфера, до голяма степен са свързани с пенсионните разходи. Това ще стане с европейските средства, ще се създадат нови услуги като младежките програми за предприемачество. Започва преобразуване на социалните услуги за възрастните хора, което също е много важно. Трябва да се работи много по превръщането на социалната система в по-достъпна и справедлива за хората. През годините тя е била променяна на парче и това не я прави удобна и надеждна за гражданите“, коментира Ивайло Калфин. Той изрази разочарованието си и от липсата на преки сблъсъци и разговори между кандидатите за поста на държавен глава. „Не мисля, че г-жа Цачева и г-н Радев печелят нещо от това, че се скатават и бягат от дебати за важните за гражданите теми. Високомерното им поведение обижда преди всичко избирателите. Наемат социолози и анализатори, които предпоставят резултатите от вота и внушават, че едва ли не няма смисъл да се гласува за други, освен за ГЕРБ и БСП. Това нито е нормално, нито е модерно и цивилизовано“, каза Калфин. Той коментира и темата за съдебната реформа, която в последните години е широко обсъждана в обществото ни. „Хората имат чувството за отсъствие на справедливост в обществото, че институциите не правят това, което се очаква от тях, за да поддържат реда. Всеки говори за корупция и отсъствие на възмездие и вярва, че Конституцията ни се нуждае от промени. Аз бих предложил дебат в президентската администрацията за това какво точно ни пречи, за да работи ефективно съдебната система. Когато всички в нашето общество – експерти, администратори, граждански представители, се уточнят какви точно промени в основния ни закон са нужни, може да се свика и ВНС“, заяви кандидат-президентът на коалицията. Той припомни, че от 20 години е в политиката – пред хората. „За мен политиката е работа, която трябва да води до ефективност“, заключи Ивайло Калфин.

 

Държавният глава трябва да е близо до хората и да чува гласа им

Президентът трябва да е близо до хората и да чува гласа им. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ кандидатът за държавен глава на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. „Аз бих направил президентската институция много по-активна и близка до проблемите на хората, много по-открита. Имаме различни идеи, например веднъж месечно държавният глава да работи от някои от регионите на страната. Имаме предложения и как да направим така, че идеите на хората да бъдат много по-чуваеми за президентската администрация. За целта предвиждаме стартирането на инициатива например, под надслов: „Какво щях да направя, ако бях президент“, чрез която ще събираме предложенията на хората за политики, които да провежда институцията“, посочи той.

Ивайло Калфин коментира и приоритетите пред външната политика на България. „Трябва да подобрим регионално сътрудничество. Това трябва да е сред основните приоритети на бъдещия държавен глава. Като президент бих иницирал създаване на „Б5“, група на петте балкански държави членки в ЕС, така че да излизаме с общи позиции по важните за страните ни въпроси и да противодействаме по-успешно на конфликтите в региона“, посочи още Калфин.

„Това е един регион, в който има изключително много конфликти. Всички те са междуетнически и между религиозни. Някой от тях са по-тихи, но някои прерастват в истинска война. Ние, за съжаление, сме в този регион, като България също традиционно има различни етноси и религии. Затова за нас е изключително важно да противодействаме на тези негативни тенденции. Един от начините за противодействие е точно активната външна политика. Когато ние със съседите не се гледаме под око и не се сърдим от време на време на изказвания на турския президент или някой македонски лидер, можем да търсим създаване на доверие“.
Според Ивайло Калфин друг приоритет на външната ни политика, по който той би работил изключително активно, е организирането на дипломатически совалки с цел подписване на споразумения за реадмисия на мигранти със страните им на произход. По думите му ако България направи подобни договорености с държави като Афганистан и започне да връща техните нелегално преминали границата ни граждани обратно, това ще доведе до значително намаляване на броя на желаещите да поемат към Европа и постепенно ще успокои процесите на миграция.

Във връзка с темата Калфин бе призован за коментар и по отношение на подписаната от евродепутатите на ДПС и БСП спорна евро резолюция, тълкувана от мнозина като явен опит за насърчаване на незаконната миграция. „Абсурдна е тази резолюция. Между другото, тя е минала с пет гласа и ако българските евродепутати от БСП и ДПС не бяха гласували за нея, тя нямаше да бъде факт. В тази резолюция се насърчава миграцията, казва се, че тя е решение на икономически проблеми, че е световна тенденция, която едва ли не трябва да се стимулира и насърчава. Изобщо, в контекста на днешните ни проблеми с мигрантите тя звучи абсолютно неадекватно. Защо всъщност са я гласували нашите евродепутати от БСП и ДПС? Аз всъщност така и не чух отговор от тях. В същото време госпожа Нинова се разграничава от това, което се случи с предизборни цели“, посочи той.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.