Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск, заяви Ивайло Калфин по БНТ. Той илюстрира тезата си с липсата на енергийна стратегия и модернизацията на армията. По думите му, бъдещето на политиката и взимането на решения минава през новите технологии.

Македония се опитва да подобри отношенията си със съседите, но трябват промени в обществото и мисленето на политиците. Така Ивайло Калфин коментира промяната на името на Македония и надеждите на югозападната ни съседка да се присъедини към НАТО и ЕС.

Стратегическите решения в България се взимат само отвън, заяви Ивайло Калфин. Той илюстрира тезата си с липсата на енергийна стратегия, която в момента се прави по настояване на Брюксел, както и с модернизацията на армията, която по думите му се извършва по настояване на НАТО.

Няма смислена политика за решение с ромския въпрос, но се иска и обществен натиск и разбиране, но те не стават само с „тоягата“, отбеляза Ивайло Калфин.

„Не съм убеден, че познаваме процедурите на ЕС“ – така Ивайло Калфин коментира казуса с пакета „Мобилност“. По думите му, България е изпуснала правилния момент за реакция и не е използвала председателството си на Съвета на ЕС, за да постави този и други въпроси, които са били подминати, защото по думите му са били „трудни“. И малки държави, като Литва, Латвия и Естония, успяват да прокарат политиките си в ЕС.

Начините на правене на политика ще преминават през технологиите, предвиди Калфин.

Статията е редактирана на: 18.01.2019 22:03

Вижте коментарите (3)

  • Когато го каже някой известен политик, клатейки дълбокомислено глава, все едно чуваме древна сентенция. А всъщност всеки го знае, всеки го коментира, във всяко българско семейство, в кръчмата, в магазина, аптеката...навсякъде и всички се отвратиха от българските политици.

  • Добре е да си знаем реалните моментни възможности; да си знаем реално ниво. За сега не сме в майсторската група, а само чирашката и малко в тази на калфите. Нищо не се дава даром. Как се прави английска ливада, чудесна, равна с еднакъв зален цвят? Поливаш, ториш, постригваш всеки ден и така поне 400 години.

  • ми къде ни е независимостта? - може би в сиганската маала, където търпим поражения по всички фронтове и ни спасяват все спасители, визирам учителките в пенция. ми лош матрял, няма по хубав.

Този уебсайт използва "бисквитки"