Ивайло Московски: До края на 2018 г. темата със задълженията на БДЖ ще бъде затворена

Ивайло Московски

Последните няколко години може да се наблюдава оттегляне на пътникопотока в БДЖ, за това си има обективни причини. В Южна България тече модернизация на трасетата, което доведе до забавяния. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНТ.

По думите му около 393 млн. лв. са задълженията на дружеството. Водихме тежки преговори с 5-те банки, дали сме нашето предложение. До края на 2018 г. темата със задълженията на БДЖ ще бъде затворена.

"Остава идеята с пари от концесия на летище София да бъдат модернизирани железниците. Това са средства от системата на транспорта. Летище София беше осъдено да заплати 79 млн. на кувейтски фонд, което даде резултат към днешна дата, тези средства са разплатени. Летището има в пасив 27 млн. в КТБ. Това са грешки на предишни управления. Ако ги нямаше тези грешки, летището показва добри финансови резултати."

Чрез концесия летището може да бъде много по-добре управлявано от компании, които само с това се занимават. И до ден днешен не знам защо беше спряна процедурата за концесията на летище София. Вероятно през октомври ще имаме готовност да възобновим процедурата, каза Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България