Ивайло Московски: Нефтосъбирач ще акостира в порт Бургас

Ивайло Московски

Нов кораб за ликвидиране на нефтени разливи ще бъде ситуиран в Бургас. Друг такъв кораб в момента оперира в румънския порт Констанца. Това съобщи транспортния министър Ивайло Московски в Бургас. В експоцентър "Флора" в морския град се проведе форум по повод Международния ден на Черно море, който всяка година се отбелязва на 31 октомври.

Преди 20 години България, Грузия, Румъния, Русия, Украйна и Турция обединиха своите усилия и са обещаха по-добро бъдеще на 16 милионното население от Черноморски регион, припомниха организаторите. Освен представители на посочените държави, на форума присъстваха още двама министри - Ивелина Василева и Лиляна Павлова, а домакин на срещата бе бургаският кмет Димитър Николов.

Интегрираната морска политика на общността е насочена към осигуряване на непрекъсната защита и съхраняване на общо 68 000 км европейска брегова линия, припомни екоминистър Ивелина Василева.

За изграждане и модернизиране на пречиствателни станции, както и за в и к мрежи, са инвестирани 350 милиона долара.

Над 900 млн. евро са инвестициите по 12- те европейски териториални програми /за този програмен период/, по които България е бенефициент и които можем целенасочено и усилено да влагаме в проекти, свързани с подкрепа на този регион, заяви министърът на МРРБ Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България