Ивайло Московски: Решението на ЕК ще позволи БДЖ да бъде оздравено

Ивайло Московски

ЕК одобри държавна помощ за БДЖ. Комисията смята, че опрощаването на 232 млн. лв., които Холдингът дължи на държавата, не нарушава правилата за предоставяне на държавна помощ. Задълженията са натрупани преди България да се присъедини към ЕС. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че решението на ЕК ще позволи БДЖ да бъде оздравено. Парите ще дойдат от концесията на летище София, предаде БНТ.

„Тази сума не покрива абсолютно всички задължения на БДЖ, но тя покрива голямата тема с облигационерите, където БДЖ плаща и най-висока наказателна лихва. Ако този дълг бъде покрит, вече с разрешената държавна помощ БДЖ ще им останат оперативен тип заеми, а и ще може на базата бъдещи приходи от капиталов трансфер да започнат и процедура за закупуване на нови влакове. Така че се надявам в края на лятото, есента, такава процедура също да бъде факт“, каза Московски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.