Разбита е организирана престъпна група в Плевен (СНИМКИ)

Разбита е организирана престъпна група за рекет, насилствена принуда, палежи и побои в Плевен. Подробности по разследването оповестиха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Наблюдението върху организираната група, занимавала сe с рекет, изнудване, палежи, побои и други престъпления на територията на Плевен, е започнало преди шест месеца, поясни Гешев. Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им.

Операцията е реализирана след активна работа на служители на сектор БОП в Плевен, започнала от средата на миналата година. Направената от тях прецизна оценка позволи да се вземат предварителни мерки и да се планират всички детайли, обясни гл. комисар Ивайло Спиридонов. "Въпросните лица си бяха повярвали, че никой не може да ги пипне на местна територия и поради тази причина стратегията да не ползваме местни сили. Всички бяха изненадани, че ги намираме по леглата”, обясни главен комисар Ивайло Спиридонов от ГДБОП.

223

В хода на операцията двама от членовете на групата опитали да избягат и да се укрият, със скорост над 100 км единият ударил служебен автомобил, но след кратко преследване шофьорът бил задържан.

В резултат на предприетите професионални действия петима мъже са привлечени към наказателна отговорност. При обиски в колите и на адресите им са открити и иззети множество нотариални актове за прехвърляне на земя, което е ставало насилствено.

Главен комисар Ивайло Спиридонов призова пострадали от групата да съдействат на прокуратурата, въпреки страха. Той бе категоричен, че държавата има възможности да гарантира и защити свидетелите.

„Няма да позволим да съществуват такива регионални, криминални владения“, заяви категорично административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той даде висока оценка на постигнатото професионално взаимодействие с ГДБОП и заяви, че аналогични операции ще продължат на територията на цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право