Иванчева поискала подкуп по 15 евро на кв.м

Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Няма политика в доказателствата за вината на тримата от кметската завера в „Младост”

Изнудвала още 9 фирми и предприемачи

Отстранената кметица на район „Младост” Десислава Иванчева е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин по 15 евро за всеки застроен от него квадратен метър разгърната застроена площ (РЗП). За това деяние Иванчева получава 20 години затвор, заместничката й Биляна Петров – 15 г., а 12 г. посредникът Петко Дюлгеров, бивш кмет на същия район.

] Съдия Иво Хинов
Съдия Иво Хинов

От спецсъда разпространиха 264 страници с мотиви на състава с председател Иво Хинов за наложените тежки наказания на тримата от кметската завера от „Младост”. От тях става ясно кои записи от СРС-та и показания на свидетели приемат магистратите.Сред безспорните доказателства са и числата 12,500 Х 15, записани в тефтера на Иванчева с нейния почерк, които според мотивите на съдията показват 12,500 кв.м РЗП по 15 евро за всеки един от тях. Срещу тази сума кметицата била склонна да пусне преписката за обекта на предприемача Александър Ваклин. Разгледани са още 9 случая с фирми, с които Иванчева е преговаряла, но не за подкупи, а за дарения в полза на общината. Сред тях е и фирмата „Артекс”, която се задължила да направи градинка между свои сгради.

Съставът на съдия Хинов подробно проследява „пазарлъците” на Иванчева, Петрова, Дюлгеров колко рушвет да искат от Ваклин. Случаят с него е по-различен от другите девет, защото той завежда дело срещу общината и с приемането на варианта да плати подкуп се задължава да оттегли и жалбата си.

Случаят има и политически аспекти, затова спецсъдиите изрично отбелязват, че са преценили дали е имало подобно влияние върху разследващите и събраните от тях доказателства.

Коментари

Задължително поле