На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Иван Гарелов: Плевнелиев опита да ни вкара във война и раздели нацията

Отчетът на държавния глава в края на неговия мандат очевидно е подчинен на предстоящите извънредни парламентарни избори. Този отчет може да повлияе на изборите по същия начин, по който името и дейността на президента Плевнелиев повлия върху президентския вот. Това мнение изрази журналистът Иван Гарелов по БНР. Той смята, че днес се замазват всякакви конфликти между Борисов и Плевнелиев.

„Най-големият плюс е, че не успя да ни вкара във война, макар че направи някои опити“, отчете Гарелов и очерта най-големите грешки, допуснати от досегашния президент. Сред тях са снетото доверие от кабинета на Пламен Орешарски, с което е нарушил формулата за поведение на президента, заложена в Конституцията. „Той раздели нацията и така и завършва неговото президентстване – с решението си да не сформира трети служебен кабинет, той отново наруши Конституцията“, посочи още Гарелов.

Друга грешка журналистът вижда в отношенията с Русия. Според него президентът е създавал страх у народа , че България е подложена на агресия от страна на Русия: „Подготвяше народа ни за война, не за мир. Ролята на президента не е да търси врагове на страната си. По отношение на САЩ се хвали с това колко пъти се е докоснал до американския президент, нарича го „мой приятел“, а всички знаем колко формални са тези срещи. В същото време сега ни въвлича в пропагандна война срещу новия американски президент. Казва: „Тръмп не е морален компас“.

Според Иван Гарелов, Плевнелиев се стреми да защитава чужди интереси пред българските и в областта на икономиката.

Според него вицепрезидентът Маргарита Попова винаги е отстоявала позициите си на истински демократ и е могла да бъде достоен кандидат-президент.

Запитан какви са очакванията му за дейността на новоизбрания президент Румен Радев и ще има ли тотално скъсване с досегашната президентска политика, Гарелов отбеляза:

„Естествено е, че ще има приемственост, що се отнася до нашата принадлежност към ЕС и НАТО. Президентът Радев има само един проблем – това, което до вчера беше негов плюс – че няма достатъчно опит в политиката, в началото може да изиграе ролята на негов минус. Това ще си проличи от състава на този служебен кабинет, който всички очакваме с нетърпение“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Напротив! Много правилно мнение! Хирш, на Вас и името Ви не е българско! Да не говорим за нецензурните Ви изрази! Прав е Гарелов! Точно така е!

  2. Искаш да кажеш агент Талев. Да наричаме нещата с истинските им имена.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.