Иван Генов: Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” и връщането на “Южен поток” ще дадат силен тласък на икономиката на България

“Има два големи и изключително важни проекта, които не само ще съживят врачанска област, но и ще направят силен тласък в развитието на икономиката на страната” – това заяви Иван Генов, водач на листата на “БСП за България” за врачанска област по време на публичния дебат за Враца. Той обясни, че двата проекта са изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” и връщането на “Южен поток” да минава през България. “Син поток” мина през Турция. Сега и “Южен поток” минава през Турция. Това са огромни загуби за нас – само 600 милиона губим годишно от транспортни такси! Не трябва да слушаме чужди държави, а да защитаваме нашия интерес! Оборудването за новите ядрени мощности е платено. България трябва да строи блокове с това оборудване! Защото ще е абсурдно да сме дали 3 милиарда и да нямаме нищо! Тази централа с тези нови два хилядника ще работи 100 години напред. От 15 до 18 години се изплаща централата и всичкото останало време е на печалба. Тази централа е златната кокошка на държавата! Тази централа може да бъде построена от АЕЦ “Козлодуй” с печалбите от 5 и 6 блок с удължаването. Това е напълно възможно, ние сме правили разчети как да стане. Не трябва да даваме чужди инвеститори да печелят 80 години от нашата енергетика!” – категоричен бе бившият дългогодишен директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Иван Генов заяви, че другата възможност за подпомагането на региона е създаването на фонд “Индустрия”, което е идея на БСП, който ще бъде предназначен само за проекти, свързани с производство в по-бедните региони в страната. “С него няма да се строят предприятия, а ще се оказва помощ на инициативни хора, които искат тук да развиват своя малък и среден бизнес. Този фонд няма да е за наши или ваши, а за инициативните хора. И след като те “стъпят на краката си”, държавата да се оттегли. Това трябва да стане, за да създават хората своя бизнес и работни места, именно в нашия регион. Чрез фонда ще се даде възможност и на малките селскостопански производители, които да произвеждат българска продукция. И разбира се, тези дружества ще трябва да работят на светло, а не в сивата икономика, за да има повече пари в бюджета и за преразпределение за социални нужди, защото БСП е социална партия и мисли за най-бедните хора” – коментира още Генов.

Водачът на листата на "БСП за България" във Враца смята за изключително важен въпроса със здравеопазването на жителите от врачанска област. “Хората трябва да имат нормален достъп до здравеопазване – това е тяхно конституционно право! Ще направя всичко възможно да помогнем да продължи да работи врачанската болница. Проблемът на врачанската болница се оказа, че е тук, на местно ниво, в борда на директорите – те трябва да вземат решенията и аз с каквото мога ще съдействам. Но принципно, държавата трябва да се погрижи тези болници да работят, а не да печелят пари! Те не трябва да бъдат търговски дружества! Трябва да се увеличат средствата от бюджета за здравеопазване. Не да затваряме, а да спасяваме болниците! Искам да върнем и най-старата болница в региона – оряховската болница. Здравето не е пари! Не трябва да се печели от здравето на хората!” – заяви кандидатът за народен представител на “БСП за България”. Той подчерта, че в малките населени места трябва да бъде решен и въпросът с липсата на аптеки. По думите му добра възможност е да се направят законови промени, с които да се създадат мобилни аптеки, които да стигат до по-малките населени места и те да продават на нормални цени, а не както е сега, на някои места - на двойни.

“Страшно неприятно ми е да чуя тая реплика: “Г-н Борисов дал еди каква си сума”. Правителството ги дава парите, не ги дава г-н Борисов, парите са от данъците на българския народ! И още нещо - непрекъснато се говори за това, че тук са инвестирани 40 милиона. Инвестициите трябва да се усещат от хората. Питах хората, усетили ли са тези 40 милиона и на много места те понятие си нямат за тях, защото в техния регион положението е трагично! Да, във Враца сега е направена една улица, но улици са правени и по времето, когато кмет на града беше Николай Иванов. А и още много улици има да се правят и то не само във Враца, а в цялата област. И ние трябва да търсим повече средства за инфраструктурата, защото много пътища са буквално непроходими” – подчерта Иван Генов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика