Иван Гешев за корупцията в местната власт: Краде се много и се краде нагло

Снимка: Архив

Висш магистрат купил евтино земя в Божурище

Кметовете в страната продължават да не слушат какво им се говори и явно не разбират, че ситуацията вече е коренно различна. Краде се много и се краде нагло. Това коментира зам. главният прокурор Иван Гешев в изявление за медиите пред сградата на Община Божурище по повод акцията на Специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР там. Обект на разследване за длъжностно престъпление е кметът Георги Димов.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. Става въпрос за продажба на имоти на занижени цени.

Според Иван Гешев, 80 декара частна общинска собственост са продадени от община Божурище за общо 150 000-160 000 лв., при реална стойност 8 милиона лева. Продажната цена е 2,16 лв. на кв. метър, а реалната - 50 евро.

"Някои кметове не разбират, че от една година местната полиция и служби вече нямат отношение при подобни случаи. Тук става въпрос и за наглост. Не може председателят на ОбС да ти каже в писмен вид, че извършваш нарушение и ти да продължиш да го правиш", заяви Гешев.

По думите му купувачите на евтини общински имоти са четири - три от тях са дружества, за които се проверява информация за връзки с местна администрация. Четвъртият е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба, като по тази линия се извършват съответните проверки. "Не мога да кажа колко декара е купил следователят, това ще се изяснява", поясни Гешев.

Може да попитате всеки в този град, че имоти под 40-50 евро на квадрат едва ли могат да бъдат намерени, добави зам.-главният прокурор.

Няма привлечени към наказателна отговорност лица за момента, уточни той. Вероятно в следващите часове ще бъдат задържани за 24 часа кметът, един от неговите заместници и още едно длъжностно лице.

Разследването е по сигнал на председателя на общински съвет в Божурище от преди няколко месеца.

Коментари

Задължително поле