Иван Гешев: Лозан Панов има фиксация върху длъжността главен прокурор

Снимка: Архив

Мислех си, че Лозан Панов има фиксация върху личността на Сотир Цацаров, но се оказа, че има такава върху длъжността главен прокурор. Това коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод писмото, с което шефът на ВКС поиска от Цацаров информация за обвинителните актове, изготвени от Гешев, по повод номинацията му за главен прокурор.

"Нямам притеснение за работата си. По мои дела има 233 осъдени лица - това показва не само количеството, но и качеството на работата ми. На Панов са му известни тези факти", добави Гешев.

„С решение на ВСС е приета комплекса оценка, която е максимална и е установено, че имам високи професионални качества, така че тези факти, които изразих пред вас, са му известни”, каза още той.

"Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва", посочи зам.-главният прокурор.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести. "Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение - един малък кръг не харесва прокуратурата.

Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва", подчерта Иван Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България