Иван Гешев: Ограбват, изнасилват, убиват възрастните ни съграждани. Недопустимо е!

Снимка: БУЛФОТО
Главният прокурор Иван Гешев.

"Ограбват, изнасилват, убиват възрастните ни съграждани. За някои това няма значение. За нас обаче има. Недопустимо е и ще бъдем безкомпромисни срещу подобни действия". Това написа в туирът главният прокурор Иван Гешев.

Коментарът му е по повод насилствен грабеж на 72-годишен мъж от Раковски, извършен на 23 октомври. Само за ден 36-годишният извършител е заловен и му е повдигнато обвинение. 

Днес районният прокурор на гр. Пловдив – Чавдар Грошев, зам. – районният прокурор Атанас Илиев - наблюдаващ прокурор и гл. инспектор Пламен Ивановначалник на РУ – Раковски при ОД на МВР - Пловдив, посетиха пострадалия възрастен мъж в дома му.

От прокуратурата дадоха повече подробности за самото пресртъпление:

На 23 октомври 2020 г., в гр. Раковски, около 21,30 часа, в къщата на 72-годишиня пострадал,  влязъл непознат мъж, който по-късно е установен като извършителя Г.М., криминално проявен. Той прескочил оградата и минал през незаключената врата на дома на пенсионера, който живеел сам. Г.М. влязъл в стаята на възрастния мъж, който бил на леглото, гледал телевизия и четял вестник. Извършителят поискал пари. В момента, в който пострадалият му подал банкнота от 5 лева, Г.М. започнал да дърпа от ръцете му якето, от което пенсионерът извадил парите. Обвиняемият пребъркал връхната дреха и взел от джобовете още 90 лева. След това започнал да претърсва стаята, за да търси други пари и ценности. Докато преобръщал дюшека на леглото, се спънал и паднал, което позволило на пострадалия да избяга от къщата и да потърси помощ в близкия магазин, откъдето подали сигнал в полицията. Междувременно Г.М. взел бутилка уиски, електрически верижен трион и напуснал жилището.

Благодарение на бързата реакция на служителите на РУ – Раковски при ОД на МВР – Пловдив обвиняемият е установен и задържан в рамките на един час след подаването на сигнала в полицията, като са били открити и част от отнетите вещи. На 24 октомври 2020 г. Г.М. е бил привлечен като обвиняем от Районна прокуратура – Пловдив и с постановление на наблюдаващия прокурор задържан за срок от 72 часа.

По делото са извършени процесуално-следствени действия. При извършеното разпознаване пострадалият категорично е разпознал нападателя си. Част от вещите са установени. Действията по разследването продължават.  

 

Коментари

Задължително поле