Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Снимка: Денислав Стойчев

Правосъдният министър пред ВСС: Не предлагам номинация, за да не разделям прокурори и съдии

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна втора кандидатура за главен прокурор. Днес изтича крайният срок за номинации, а пленумът на Висшия съдебен съвет заседава за последен път преди лятната ваканция.

Министър Кирилов обясни, че има три аргумента за решението си да не предлага своя номинация.

"Първият е, че кандидатурата на Гешев беше подкрепена от всички прокурори в прокурорската колегия", каза той. В случая става въпрос за професионален избор и в този смисъл през 2016 г. предишното Народно събрание промени Закона за съдебната власт, разделяйки го на съдийска и прокурорска колегия - в насока да има професионален избор, добави министърът.

Снимки: Денислав Стойчев

Освен това, Данаил Кирилов посочи, че, ако издигне кандидатура в този момент, тя би получила не повече от 14 гласа (от необходими 17) и би разделила двете колегии, което той не желае.

Третият му аргумент е, че гражданското общество не се е обединило около обща кандидатура, която да бъде внесена от министъра на правосъдието. Имало е само едно предложение, което за него е било неприемливо.

При това положение кандидатурата остава само една - на Иван Гешев. Гласуването е планирано да се проведе на 24 октомври.

Пленумът на ВСС продължава заседанието си по дневния ред.

Коментари

Задължително поле