Иван Гешев: Открихме документи за офшорките на Баневи в тайна стая

Снимка: Архив

Парите от дейността на източваните дружества са превеждани по техни сметки, каза зам.-главният прокурор

Източването на "Полимери" започва по различни начини и в крайна сметка стига до безогледното рязане на скрап. Резултатът е 1800 работници остават на улицата. Това вие журналистите наричате криминален преход и "бандитска приватизация". Товеа заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, вместо да постъпват по сметките на дружеството, парите от дейността на "Полимери" са превеждани в офшорни сметки на собствениците.

По този повод Иван Гешев съобщи, че разследващите са намерили оригиналните документи на въпросните офшиорни дружества. "Те са изключително важни за доказване на това, което ви описахме. Предстои да бъде проследено движението по сметките на тези дружества", посочи зам.-главният прокурор. По думите му, са открити и голямо количество пари, злато и скъпоценни камъни. Всичко се е намирало в тайна стая в дома на Баневи в Бояна, заключена с брава за 800 лв., която ключар не могъл да отвори няколко часа, разкри Гешев. "За нас най-ценното в тази стая са въпросните документи, а не диаментите", добави зам.-главният прокурор.

Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обясни, че Баневи са обвинени са за присвояване и данъчни престъпления. Присвоени са над 1,5 млн. лева, а щетата за бюджета е над половин милион. Работата по схемите за присвояване ще продължи, каза Дойчева.

Преди "Полимери" по подобна схема е източено и нарязано на скрап предприятие в Троян, както и завод в Костенец, който обаче не е нарязан, а продаден на КТБ, обясни прокурор Дойчева.

Суми от касата на предприятията са вземани и на ръка, добави тя.

Работата по случая започва след сигнал, постъпил миналия месец в Специализирана прокуратура. След това са възобновени още 4 дела, водени в различни прокуратури в страната. До тогава въпросните дела са били спрени "срещу неизвестен извършител", обясниха от прокуратурата.

На въпроса защо точно сега се стига до това разследване, Иван Гешев обасни, че в момента има отлично взаимодействие на прокуратурата и другите компетентни институции. "Другата причина е, че Специализрана прокуратура има правомощия в цялата страна. До този момент колегите са имали отделни парчета от пъзела", каза зам.-главният прокурор.

Коментари

Задължително поле