Иван Гешев пред ВСС: Не приемам политико-икономически кръгове да ми казват кое е истина и кое не

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Концепцията ми не е научен труд и е с чисто практическа насоченост, към нея не може да има претенции за висок научен стил. Това е чисто стратегически документ, каза Иван Гешев в началото на изслушването му от Висшия съдебен съвет преди гласуването на неговата кандидатура за главен прокурор.

Увереност, че ще се справя със задачите, проблемите, отговорностите, които ще имам, ако бъде избран за главен прокурор, ми дава дългогодишният ми стаж в прокуратурата и реалният ми управленски опит, каза още Гешев, който е с заместник главен прокурор и бивш ръководител на специализираната прокуратура и има над 23 години юридически стаж.

Атаките срещу мен, срещу семейството ми, срещу прокуратурата и срещу самата процедура - казах, че ще се случат и се случиха, посочи кандидатът. При доверието към мен на всичките 11 членове на прокурорската колегия на ВСС, всяко друго решение освен да се кандидатирам, би означавало да го предам, заяви Гешев.

Трудът, който положихме през последните години, явно вече се отчита от Европейската комисия и от европейските ни партньори, добави той.

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс, които определено са засегнати от действията на прокуратурата. Това, което правиха през последните години, е да говорят и "да се хранят" от това говорене, да изграждат идеологическата си база на атаки срещу прокуратурата, заяви Иван Гешев. Не приемам да ми казват кое е истина и кое не, кое е лъжа и кое не, категоричен беше той. Страхът, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна оцапваща статия срещу теб, семейството ти, колегите ти - да се откажа, означава да поддам на този страх, каза още той.

Уважавам и не смятам да забранявам всяко чуждо мнение. Това не е политическо говорене, а е отговор на политическа видима атака. Тези атаки дългогодишно, бавно, постепенно, уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт, заяви Иван Гешев.

Коментари

Задължително поле