Иван Гешев: "Продуктът", който се очаква от магистратите, се нарича справедливост

Снимка: БНТ

Цената за криминалния преход не може и не трябва да бъде плащана единствено от обикновените български граждани, пише кандидатът за главен прокурор

"Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем "продукта", който те очакват от нас. Този "продукт" се нарича справедливост." Това пише кандидатът за главен прокурор Иван Гешев в концепцията си за стратегическо управление на прокуратурата , която беше внесена вчера във Висшия съдебен съвет и публикувана днес.

"Липсата на справедливост няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Защото законът е само инструмент в ръцете на конкретния магистрат за постигане на справедливост", пише Гешев. "Смятам, че успешният модел на функциониране на специализираните прокуратури, взаимодействието им с останалите части на правоохранителната система и възприетите от тях добри европейски практики може и трябва да се приложи и адаптира и в останалите структури на Прокуратурата на Република България (ПРБ)", смята настоящият заместник на главния прокурор, който преди това ръководеше спецпрокуратурата.

"Продължавам да смятам, че съдебната власт и в частност ПРБ, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци", пише Иван Гешев.

Коментари

Задължително поле