Иван Гешев: Разкрити са две убийства, имаме проблем с битовата престъпност

Кадър от "Нова тв"

Имаме проблем с битовата престъпност в България. Приоритет на прокуратурата е противодействие на битовата престъпност. Държавата е в дълг към хората по селата. Това каза на извънреден брифинг на прокуратурата във Варна заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде "Нова тв".

Гешев съобщи още, че са разкрити две убийства и са задържани двама души. "Престъпленията биха могли да бъдат определени като от битов характер", допълни той.

"Имаме проблем с домашното насилие. Ще повторя имаме проблем с битовата престъпност и с това, което се случва в малките населени места срещу нашите баби, дядовци и възрастните хора", каза Гешев.

"Държавата е в дълг към тези хора", допълни той.

Подробности за двете криминални тежки престъпления оповести апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

"Първият случай касае започнатото преди 10 дни досъдебно производство, при което в гора в близост до Варна беше о ткрит полузаровен разчленен труп на мъж. Той е идентифициран. Задържан е извършителят, който е на 90-години. Причината е ескалиращ във времето конфликт между двама съседи. При последната им среща в дома на обвиняемия във вилна зона в местността "Добрева чешма", той е нападнал с винкел жертвата си. Трупът на 56-годишния мъж е бил пренесен с лек автомобил в близка гора, където е открит от полицията. 90-годишният мъж има двама сина, които от врем навреме посещавали баща си. Заради здравословното си състояние задържаният не може да остане в ареста. Според експертизата за психичното му състояние той страда от старческа деменция, но е вменяем, разбирал е какво е направил и може да носи отговорност", съобщи по време на брифинга прокурор Чавдаров.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

"Разкрито е още едно убийство, случило се в петък вечерта в кв. Аспарухово във Варна. Мъж е пребил по особено жесток и мъчителен начин жената, с която живеел на семейни начела. Вследствие на нанесения побой жената е починала. Двамата са се запознали преди няколко месеца в социална мрежа.

Лицето е задържано. На мъжа е повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин. Има данни за криминални регистрации", каза прокурорът.

Коментари

Задължително поле