Иван Иванов: КЕВР ще се произнесе за лиценза на ЧЕЗ след малко повече от месец

Снимка: Архив

Коментарите по цената на тока не могат да се считат за достоверни, заяви шефът на регулатора

Всякакви коментари по цената на енергийната услуга, извън КЕВР, не могат да бъдат считани за достоверни. Манипулативно беше заявено и, че КЕВР крие заявлението за цени на едно от енергийните дружества. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти.

По думите му, тези повтарящи се внушения са форма на натиск върху независимата КЕВР.

Иван Иванов разкри, че е получил писмо от председателя на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ, Жельо Бойчев, с покана за участие следващото заседание на комисията, във вторник. "Г-н Бойчев е задал въпроси, свързани с инвестициите, правени от ЧЕЗ и докладите от извършените проверки и одити. В понеделник експертите ни ще са готови и ще бъде изпратено до председателя на Временната комисия Жельо Бойчев“, обясни Иванов.

Иванов посочи също, че след малко повече от месец КЕВР ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. „Разговорът, който проведох с експерти, които проверяват документацията, свързана с процедурата за отнемане на лиценза, показва, че те практически вече са приключили с проверката и в понеделник ще изготвя заповед за работна група, която да изготви доклад“, каза доц. Иванов.

По думите му процедурата изисква, след като се изготви доклада, той да бъде предоставен на членовете на комисията и на заседание тя да излезе с решение.

„Съгласно наредба номер 1 за цените на ел. енергията до 31 март всички дружества подават заявления за цени, след което в рамките на 7 дни експерти на комисията проверяват пълнотата на подадените заявления“, обясни доц. Иванов част от процедурата по ценообразуването. По думите му едновременно с това от дружествата се изисква да представят освен пълната версия на заявлението за цени, по което работят експерти на комисията, и неповерителна версия, която се публикува на интернет страницата на КЕВР.

„До края на деня на 16 април те са длъжни да ни предоставят тези документи. На 17 април всеки един от вас може да прочете неповерителната версия на съответното дружество на страницата на КЕВР“, каза шефът на държавния регулатор.

„Що се касае до писмото на г-жа Корнелия Нинова и моя отговор до нея, това което сме отговорили напълно съответства на това, което е поискано в писмото, а то е предоставяне на информация относно поискането повишение на цената на ел. енергия за битови производители от страна на ЧЕЗ. В моя отговор в таблица са дадени цените на ЧЕЗ Електро за битови потребители“, добави Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика