Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

„От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно“, заявява бившият премиер Иван Костов пред сайта „Банкеръ“.

Костов е категоричен, че в световен мащаб са налице много мощни аргументи срещу това, което „зелените“ считат, за бедствие, визирайки така наречените климатични промени.

„Според тях единственият начин да се справим е като сложим спирачки на икономиката и да се надяваме, че това ще ни отмине. Първо - всички учени признават, че не е ясно до каква степен промените в климата се дължат на човешка дейност и до каква степен се дължат на други фактори, които не могат да бъдат оценени или са ясни, но в момента не могат да бъдат измерени“, обяснява Костов. Според него е много силен вторият философски аргумент срещу зелените: „Ако набием спирачки на икономиката, как ще решим утре екологичният проблем? Как ще напреднат технологиите в земеделието, в енергетиката, индустриалните технологии? Как ще напредне начинът на производство на услуги така, че да се справим с този проблем, ако ние технически и технологично си ударим спирачките – ще станем по-безислни, което означава по-уязвими“, коментира експремиерът. И добавя: „Трябват такива мощни системи, които, примерно, да овладеят пожарите в Австралия сега. Но тези системи могат да бъдат измислени от химици, технолози – хора, които са вещи в своята област. Те могат да решат проблемите, а не зеленото движение, което е невежо по тези въпроси“.

Иван Костов дава пример с развитието на Китай: „Този пример доказва моята теза. Тази страна минава през огромно замърсяване. А сега, с мощната индустрия и технологии започва да подменя и да разрива ветро-енергийния сектор (ВЕИ). В момента най-могъщата динамика е на ВЕИ-сектора в Китай, както и в САЩ. Защото те се развиват бързо. А ние, като сме спрели да се развиваме, продължаваме да произвеждаме тези емисии и по-бавно ги намаляваме. Вижте колко е силна логиката за това кой може да се справи с проблема – само който се развива много бързо. Решението е по-бързо развитие на технологиите и научните изследвания“.

Вижте коментара на Иван Костов за зелените във видеото след 30-тата минута:

https://youtu.be/DGHO01QlFnY

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България