Иван Нейков: В България има достатъчно работници, но не ги използваме

България винаги е имала нормален пазар на труда за внос на работници, винаги са могли да го правят. Сега до голяма степен има облекчаване на режима на внос на работници. Това обясни експертът Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика по БНТ.

„Миналата година има 3-4 хиляди души, които са дошли да работят в България“, посочи той.

Българският пазар на труда, българският работодател и българското общество не е готово да посрещне крупни маси от работници, смята Нейков.

„Има поне три големи групи работници, които не използваме в момента и се правим, че ги няма – това са над 100 хиляди хора с увреждания, които имат капацитет да работят, другата група са хората веднага след пенсионирането им и третата голяма група е категорията „нито учещи, нито работещи“. Има работници в България“, категоричен е Иван Нейков.

Според проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН решението е в „организацията на вътрешната ни икономика, в придвижването на икономиката напред и активизиране на инвестиционния процес, така че всеки да съумее да намери мястото си“.

„В пазарната икономика терминът „няма“ не съществува и не може да се каже „няма работници“, посочи проф. Минасян. Бизнесът не е склонен да отделя средства за повишаване на образованието на работещите, подчерта още той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Има достатъчно работници,но не им предлагат работа. И трябват връзки,много връзки. Има фирми,където местата се предават по наследство. Или някой трябва да се пенсионира и пак няма да си намериш място. Като отидеш да си търсиш работа там,ръководителите на отдел „Човешки ресурси“,те гледат като извънземен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.