Иван Несторов, началник на ДНСК: Строежът на сградата "Златен век" е законен

Снимка: Денислав Стойчев/ Архив

Налагат глоба на архитект Мирянова

Не са направили отвори в носеща плоча

Сградата „Златен век“ е законна, защото притежава законно издадени книжа, обяви шефът на ДНСК Иван Несторов. Но глоба в размер между 30 хил. и 150 хил. лв. ще бъде наложена на архитект Мирянова заради констатирани по време на последната проверка на ДНСК нарушения при изграждане на сградата в центъра на София.

Против нормативните правила Мирянова е представлявала почти всички участници в строителния процес едновременно. Тя е проектирала сградата чрез компанията „Артекс проект“, извършвала е строителен надзор чрез „Строй инженеринг“ и самото изграждане на „небостъргача“ чрез „Артекс инженеринг“. Тепърва ще бъде издадено административно-наказателно постановление за нарушението и ще бъде наложена глоба.

Проверката на ДНСК е установила и други нарушения, заради които строителството на сградата ще бъде частично спряно. Най-сериозното от тях са неизпълнени отвори в стомано-бетонна носеща плоча, чрез които е трябвало да бъде осигуряван достъп на автомобили до подземния гараж на сградата. Освен че изграждането не отговаря на строителните книжа, липсата на отвори нарушава цялостната конструкция. За това нарушение по закон „Артекс“ може да бъдат глобели от 1000 до 10 000 лв. Проверката е установила още, че около „Златен век“ преминаването не е безопасно заради липсата на предпазна мрежа. Освен това има и необезопасени изкопи в съседен имот, който се използва като помощен при изграждането. За тези нарушения също може да бъдат наложени финансови санкции.

На база на приетия 1996 г. подробен устройствен план сградата би могла да се издига до 34 етажа, обясни още Несторов. До момента на строежа са правени поне четири проверки като сериозни нарушения открива само последната, инициирана на 20 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България