Иван Портних: Продължава ударното развитие на „Аспарухово”

Обновяване на улиците, две рибарски пристанища, развитие на парка, транспорт по море, предвижда програмата на ГЕРБ за района

„Аспарухово” ще се отвори към морето, а уникалният парк край брега ще се съхрани и развие. Предстоят цялостни ремонти на улици и междублокови пространства, изграждане на детски и спортни площадки, нови тротоари, паркоместа и зелени зони. Това са част от приоритетите за района в управленската програма на Иван Портних, досегашен кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат.

Със средства на общината и с успешно защитени европейски проекти са обновени основните пътни артерии - ул. „Мара Тасева”, бул. „Народни будители”, бул. „Първи май”. В момента тече ремонт на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”. Изградени са нови тротоари, места за паркиране, комбинирано спортно игрище, кътове за отдих, детски площадки. С финансиране от фонд “Солидарност” на ЕС са изградени двата охранителни канала.

Новата програма на Портних надгражда свършеното до момента. Аспаруховият парк ще се превърне във втората Морска градина на Варна и ще бъде разширен от Аспаруховия мост до местността Карантината. Предвиждат се мащабно озеленяване и залесяване, изграждане на детски и спортни площадки, сцена и музей на открито край Аспаруховия вал. Сред проектите за района е и басейн с олимпийски размери и минерална вода.

Развитие предстои и на проекта за рибарското пристанище „Карантината“. Средствата са осигурени като безвъзмездна финансова помощ от Програмата за морско дело и рибарство – 8 млн. лв., съфинансирането от Община Варна е 5,6 млн. лв. В проекта е включено изграждане на защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, плаващи понтони за домуване, създаване на условия за разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба. Капацитетът на пристанището, което ще е най-модерното в България, е общо 116 плавателни съда. Ще бъдат изградени две панорамни площадки, а основната сграда ще бъде със смесено предназначение – обществени, търговски и обслужващи площи. Най-атрактивната част ще бъде покривът на сградата, който ще се оформи като амфитеатър, с видимост към морето и града. Новото пристанище има за цел да съхрани рибарския занаят.

След като общината стана стопанин на пристанището за рибарски кораби „Варна“, предстои там да бъде създадена транспортна връзка по море - от „Аспарухово“ до Морска гара. Така придвижването до центъра на града ще става по-бързо, като се избягва автомобилният трафик през моста.

Подобряването на средата за живот ще продължи с още ремонти, а за двигател на градивните процеси в „Аспарухово” ГЕРБ издигна за кмет Ивайло Маринов – професионалист с административен опит, диалогичен и отговорен човек, който през последните две години беше зам.-кмет в района.

Програмата на екипа Иван Портних – Ивайло Маринов включва проект за ремонт на пътя за „Галата”. Предвидена е рехабилитация на всички малки улици и междублокови пространства в района, изграждане на фитнеси на открито, още нови детски и спортни площадки, нови тротоари и градинки, нови паркоместа и джобове за контейнерите.

Търговците в района ще имат пазар на открито, а в читалищата в „Аспарухово” и „Галата” предстоят ремонти. Ще се възроди кино залата в района.

Планирано е и обновяване на ДКЦ „Св. Иван Рилски“, както и създаване на денонощен център за неотложна помощ.

Започва работа и по изграждане на ВиК инфраструктура в Боровец – юг и Ракитника, а също и в Боровец – север, след приключване на процедурите за ПУП, предвижда още програмата на Иван Портних, кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна, с номер 43 в бюлетината.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле