Ива Митева - Новата председателка

Със 163 гласа “за” Ива Митева от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” бе избрана за председател на 45-ия български парламент. Тя получи подкрепа от всички депутати без тези на ГЕРБ-СДС, които гласуваха “въздържал се”. Единствената опонентка на Митева бе досегашната шефка на Народното събрание Цвета Караянчева, но тя не получи необходимата подкрепа. Така Ива Митева става третата жена, начело на парламента в цялата му история - след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.

“С голямо вълнение заставам пред вас на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата. Поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да прибавим младостта и енергията на новоизбраните колеги. Нека положим усилия за диалог по между си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа”, обърна се Ива Митева към депутатите от парламентарната трибуна, веднага след като бе избрана.

Тя обяви и какви ще са първите приоритети на 45-ия парламент. “Ще внесем проект Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена. Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дена след празниците официалните и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава. Обсъдихме създаването на първите комисии. Това, което категорично смятаме e, че трябва да има Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и може би zдравна комисия, тъй като това го налага. Налагат се изслушвания, налагат се задаване на въпроси и получаване на съответните отговори”, посочи още Митева.

Коя е тя? Ива Митева Рупчева е родена на 25 октомври 1972 година в Разград. Дъщеря е на дългогодишната учителка по български език и литература в mеханотехникума и eзиковата гимназия Пенка Митева. Завършва ЕСПУ “Никола Вапцаров” в родния си град, после и висше образование в СУ “Св. Кл. Охридски” през 1996 г.

Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма “Конституционно право на Р България” в Института за държавата и правото към БАН. Темата на дисертацията ѝ е “Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България”, а научен ръководител - проф. Емилия Друмева. Владее английски език.

Съпругът ѝ Георги Рупчев също е юрист, дълги години той работи в министерството на правосъдието. Когато министър бе Данаил Кирилов, Рупчев е изпратен в Брюксел като пълномощен министър по наказателно-правни въпроси към европейската съдебна мрежа по наказателни дела, съдебна реформа и върховенство на закона. Семейство Рупчеви имат една дъщеря, за която казват, че се е метнала на майка си.

Професионалния си стаж Ива Митева е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС”. Била е член на експертните екипи за подготовка на предложение и обсъждане на промени в конституцията.

От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработването на Изборен кодекс и приемането на нов Изборен кодекс.

От 2017 до 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програмата за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и Софийския университет.

Хоноруван преподавател в Нов български университет, департамент “Право”, курс “Практическо нормотворчество”.

Митева познава в детайли работата на парламента. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Била е дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в няколко парламента. Според публикации тя е участвала е и в писането на последните промени в Изборния кодекс, като например в протоколите поотделно да се отбелязва преференция за всеки кандидат за депутат, което после някои партии и експерти определиха като усложнение, но след изборите се разбра, че няма как по друг начин да бъде отчетен резултатът.

Тя стана депутат от “Има такъв народ” като втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов.

 

Тя е попадение на “Има такъв народ”

Става въпрос за юрист и не просто за юрист, а за човек, който е много навътре в парламентарните процедури. Тя е дългогодишен кадър на НС, работила е под ръководството на проф. Емилия Друмева, която не може да бъде упреквана от гледна точка на добри съвети, които даваше на НС.

Не виждам по-подготвен юрист в ПГ, която я излъчи за председател на НС. Нейната тежест няма да бъде единствено и само като председател на НС, но и като човек, чийто глас ще се чува от ръководството на нейната ПГ като експертен. Тя е попадение на “Има такъв народ”.

Не знам как би работила със зам.-председателя Цвета Караянчева. Вярно, е че зам.-председателите не са подчинени на председателя, но Караянчева беше шеф на Митева.

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право

 

Най-добрият възможен избор

Познавам Ива Митева от 39-ото НС, когато тя беше в правната дирекция. Тогава правната дирекция се оглавяваше от проф. Емилия Друмева. Ива Митева още тогава ми направи впечатление като един много добре подготвен юрист и много балансиран човек, нещо което не се среща толкова често в нашата политика. Затова много се зарадвах от доста убедителния ѝ избор за председател на 45-ото НС. Поздравявам я искрено, пожелавам ѝ успех. Зная, че няма да ѝ е лесно, но ми се струва, че тя е най-добрият възможен избор.

Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС

 

Отлични впечатления за професионализма ѝ

Поздравявам избора на Ива Митева за председател на 45-ото НС. Преди 20-ина години се засякохме за кратко в pравната дирекция на парламента, ръководена тогава от проф. Емилия Друмева - аз напусках длъжността “старши съветник”, за да стана народен представител в 39-о НС, а тя постъпи на работа в дирекцията. Имам отлични впечатления от нейния професионализъм през годините!

Д-р Борислав Цеков, конституционалист 

Голям фен на театъра

Ива Митева е голям фен на театъра, нейни близки споделят, че не пропуска нито една премиера на софийските сцени, както и гостуване на театри от страната в столицата. Освен това много обича да чете пиеси. Слави се със суперподредения и практично организиран кабинет в сградата на бившия партиен дом. Политици от различни цветове чакали ред за среща с нея, за да получат компетентни съвети по правни въпроси, свързани със законодателството и с писането на нови закони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети