Костадинов подписа със „Стабек“

Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 2 април 2020

Десета жертва на коронавируса у нас

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци

Кадър от БНТ

Досега на оценка на въздействието на околната среда бяха подложени всички инвестиционни предложения, които касаят инсталации за изгаряне, работещи с над 100 тона на ден отпадък. Това, което ние предлагаме, е абсолютно всички, дори тези с по-малък капацитет, да минават задължително на оценка на въздействието върху околната среда. Това касае: изграждане, разширение, надграждане на съществуващи инсталации. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева.

Василева коментира, че в тяхното предложение включват и така нареченото експериментално изгаряне, което се е случвало през изминалите две години единствено с едно съгласувателно писмо от министерството.

„Видно е, че завишаването на контрола изисква по-сериозни крути мерки, това предприехме заедно с колегите, още по-строго от съществуващото, включително и от европейското законодателство, така че да подсилим превантивния контрол още на най-ранна фаза, да има възможност за пълен анализ на потенциално въздействие върху околната среда, становища на всички компетентни органи и разбира се много важно участие на обществеността в обществени обсъждания, изразяване на мнения и становища“, каза още Василева.

„Заедно с колегите от ГЕРБ и Обединени патриоти още миналата година предложихме затягане на контрола – за всички инсталации за изгаряне на твърдо гориво и отпадъци, и всички депа – да има задължително видеонаблюдение, то трябва да бъде в реално време и да бъде осигурена връзка както към регионалните инспекции по околната среда и водите, така и към общините. И това отново ще помогне за повече прозрачност, видимост на процесите и недопускане на нарушения. Защото операторите са длъжни не само да поддържат това видео наблюдение, но да пазят и записи шест месеца след това, т.е. всеки, който допусне нарушение, ще бъде подложен на много сериозни санкции“, каза Василева.

Готови са да разгледат всички разумни предложения, които ще доведат до по-ефективен контрол, защото е видно, че през последните години той е бил отслабен. Тя заяви, че с министър Димитров са обсъдили някои предложения и планират с всички заинтересовани страни да проведат обсъждане и да поканят всеки един да изрази своето мнение, за да предложат след това законови промени.

Василева беше категорична, че мерките трябва да продължат и че всички действат организирано и добре координирано. „Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола“, допълни Василева.

„България като част от ЕС трябва да прилага принципа за свободно движение на стоки. Факт е, че отпадъците, които се внасят, подлежат на последваща преработка, рециклиране, и в този смисъл те имат характер на стока, затова на границите трябва да се установи много строг контрол и то не само по документи“, каза още Ивелина Василева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.