Ивелина Василева: Следим язовиритe, нивата са в норма

Нивата на язовирите са в норма и няма опасност, увери министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева по БНР. По думите й проблем може да възникне когато започне топенето на снеговете при затопляне на времето.

Именно заради това през миналата седмица от ведомството са изпратили писма до областните управители в страната. Те са длъжни да вземат превантивни мерки - в язовирите винаги да има свободни обеми. Така дори при повишаване на нивото им няма да има опасност от големи наводнения.

Василева увери още, че от министерството следят пряко големите язовири. При малките също няма проблем, защото вече е ясно чия собственост са и кой носи отговорност за тях, а именно общините, които са ги дали на концесия.

"Непрекъснато следим нивата на реките и водните обекти. Към момента информацията е, че нивото е под или около средното", увери Ивелина Василева.

Ние наблюдаваме големите язовири, където информацията ежедневно се предоставя на органите, които имат отношение към поддържането да тези обекти. Където е необходимо са предприети мерки за обезопасяване и ремонтиране на съоръженията, каза още министърът на околната среда и водите.

"Много мерки бяха взети, приехме плановете за управление на речните басейни, плановете за управление на риска от наводнения. Всички отговорни лица взимат необходимите действия. С тези си действия правителството изпълни своите ангажименти към европейското законодателство. ЕК го потвърди", заяви Ивелина Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България