Ивелин Попов: Младите не искат да играят за националния

Българският капитан Ивелин Попов бе крайно афектиран след загубата от Косово с 2:3 и размаха пръст на по-младите си съотборници. Попето заяви, че не иска да става падар, който да кара насила новите момчета в националния да тренират по-усърдно.

„Всички в съблекалнята бяха с наведени глави – започна с анализа си капитанът. - Казах им, че няма да върнем времето. Имах разговор с Кирил Десподов и му казах, че на всеки времето му изтича. Младите трябва да променят мисленето си. Жестоко! Там където са, много бързо ги спира компютъра. Те в България винаги могат да се върнат. Ние нямаме чувство за единство. Президентът Борислав Михайлов не може да бръкне в главите на младите. Говори се постоянно за подмладяване, а те искат ли? Да, имаме добри таланти. Трябва обаче да искат да играят. Не може аз на 32 години да ходя да им говоря, че 30 минути преди тренировка трябва да са на терена и да остават на него 60 минути след края на заниманието. Аз ли трябва да го правя? Падар ли съм? Националният отбор не е сиропиталище, за да те викат, защото си млад. Едно време трябваше да изиграеш 15 силни мача в „А“ група, за да получиш повиквателна. Предните селекционери споделяха, че сега ще вземат футболист, стига да направи едно сносно полувреме. Вината не е във футболния съюз и треньорите, а в желанието на футболистите“.

Попов обърна внимание и на футболните школи.

„Ние на тези деца какво им даваме – попита иронично капитанът. - Едно време моето поколение станахме играчи без пари. Сега да имаш дете футболист, трябва да инвестираш в него. Ако родителите изкарват 1500 лева общо на месец, то 1/3 от парите отиват за екипи, бутонки, подготовка и какво ли още не. Страшно е! Надявам се малките да изкоренят тази простащина. Ние сме 6 милиона, но с три вестника и 20 сайта. И като някой вкара гол се превръща в Марадона. После отиваме в Чехия и го няма на терена. Извинявам се, ако съм обидил някого“.

Снимка: Sportal.bg

Коментари

Задължително поле