Ивет Лалова е №1 на Балканите

Ивет Лалова бе избрана за №1 при жените на деветата гала за награждаването на най-добрите лекоатлети на Балканите във Вършаничка Баня (Сърбия). Българката, която зае 7-о място в бягането на 200 метра и спечели титлите в късия и средния спринт на Балканиадата в Правец, получи отличието си от Свободан Бранкович, вицепрезидент на Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ) и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация. Това второ подобно признание за Ивет след 2011-а, когато стана европейска шампионка на 100 м.

При мъжете атлет №1 е Амел Тука (Босна и Херцеговина), сребърен медалист на 800 м от световното в Доха. Той също е избран за втори път след 2015-а, а наградата му връчи Добромир Карамаринов, президент на АБАФ и БФЛА, първи вице на ЕА и член на Съвета на Световната атлетика.

Признанията са особено ценни, тъй като АБАФ със своите 21 членки не представлява само балканските страни, но и почти всички от региона на Югоизточна Европа – от Австрия до Израел и от Сан Марино до Украйна.

Българин и украинка бяха наградени за „изгряващи звезди“ на Балканската атлетика. 17-годишният Валентин Андреев бе отличен, след като спечели златото в хвърлянето на чук на Европейския младежки олимпийски фест в Баку, а също и две балкански титли – при юношите под 18 години (5 кг уред) и под 20 години (6 кг уред). Андреев оглави и световната ранглиста при 18-годишните и коригира пет пъти националния рекорд на по-високата възраст.

18-годишната Ярослава Магучих пък очаквано бе отличена при младите дами, след като спечели сребърен медал в скока на височина на световното първенство за жени с два световни рекорда за девойки – 202 и 204 см.

Коментари

Задължително поле