Ивет Стайкова, обвинена за убийството на баба си: Посещавах психиатър, смесвах наркотици и чувах гласове

Въпреки желанието ѝ, съдът не пусна Стайкова под "домашен арест"

Преди да наръга баба си, Ивет е ранила и гаджето си с нож

На днешното заседание по делото за убийството на актрисата Виолета Донева, пред съдебния състав, се изправи внучка ѝ Ивет Стайкова, която е обвиняема за смъртта на баба си. 

Според обвинението, на 19 октомври 2022 г. Ивет умишлено е умъртвила баба си Виолета, като ѝ е нанесла 54 прободни рани с нож, и е засегнала белия дроб и сърцето на жената, като деянието е извършено по особено мъчителен начин.

Днес самата Ивет реши да говори пред съда, като прочете от листче обясненията си за случилото се и за това, през което е преминала самата тя в тийнейджърските си години. 

Виолета Донева

"На 11 години взимах хапчета и пушех трева. После ме хванаха и спрях за малко. На 14 г. започнах отново тревата, пробвах 2-3 месечно LSD и трева. Арестуваха ме на 15 г. с трева, тогава и нашите се разделиха. С майка ми се изнесохме при баба ми и дядо ми. После аз казах, че ще се самоубия, ако не се изнеса и заживях сама в "Лозенец" при едно момче, като тогава бях на амфетамини. Започнах да пробвам различни дизайнерски дроги, смесвах наркотици и понякога припадах. Взимах кокаин, метамфетамин около 3 години, взимах огромни количества 3-4 пъти над нормалното и ги комбинирах. Когато нямах, не изкарвах деня. На 17 години започнах да получавам халюцинации, виждах хора, мислех, че ме преследват, изпадах в паника и проявявах агресия. Често чувах гласове. Тогава ходех с едно момче, което ме успокояваше. Виждах сенки на хора, бях на 3-4 вида дрога. Състоянието ми се влоши, изпадах в паника, не спирах да чувам гласове и да виждам хора. Беше ужасно. Не помнех почти нищо, когато изпадах в паническа атака. След това изпадах в самоагресия и изпитвах огромно чувство за вина, и се самонаранявах. Потърсих помощ при психиатър д-р Петър Василев малко преди да навърша 18 години. Диагностицираха ме с параноя и метамфетаминова психоза", започна разказа си Ивет, която се разплака на два пъти и съдията ѝ даде минута-две, за да се успокои. 

Тя поясни, че е взимала голямо количество дрога, защото ако не го правела това "нямаше как да се почувствам добре и трябваше да се самоубия, ако не взимах. Започвам да треперя, ако не взема". Към днешна дата, когато е в ареста тя казва, че не употребява дрога, като преди да бъде задържана, Ивет спомена и това, че е била лекувана в психиатрична болница.

19-годишното момиче продължи разказа си, като поясни, че не е имала щастливо детство.

"Мислех, че някакви хора ме преследват, баща ми ме вкара в лудница. Имаше вероятност да посегна на живота си. Имах тежко детство със стрес и скандали. Като дете изпадах в истерии и често се удрях в главата, наранявах се", призна пред съда Ивет.

Ивет Стайкова излезе от съдебната зала с охрана

"Малко след 18 г. бях обещала на психиатъра, че ще вляза в комуна, но спрях да ходя при него. След като излязох от лудницата баба и дядо ме прибраха, после ме изгониха, изгубих и тях, както и всички останали. Виктор ме приюти, живеехме нормално, преди да минем на "пико" и "кристал". Един ден бях на няколко вида дрога и смятах да скоча от 23 етаж, но скочих от 4-ия или от 3-ия, имах ужасни халюцинации, прибрах се с такси. Халюцинирах хора и гласовете не спираха. Сънувах кошмари. Толкова неадекватна не съм била никога. Не различавах лицата на хората около мен докато взимам", каза още Ивет Стайкова.

Тя каза, че се е разбирала с баба си Виолета, която е била единственият човек, който я е приемал.

"Разбирах се с нея, апартаментът ѝ беше хубав, имаше картини. Пушех два-три дни трева, накрая взех LSD и гъби. Не различавах нищо, чувах гласове и това не спираше. Уплаших се. Всичко ми стана черно. Изпитвам огромно съжаления за случилото се. Единственото ми желание беше да умра", каза Ивет, която довери, че е взимала пари за наркотици от баба си, под наем и чрез кредит.

"Във фаталния ден мисля, че с баба имах скандал, но не помня за какво беше. След като взех наркотиците и ми се губят спомени. През въпросната вечер взех - LSD, гъби и марихуана", каза още тя.

След обясненията на Ивет, пред съда говори и приятелят ѝ - Виктор. Двамата живели няколко месеца заедно в дома на момчето заедно с майка му. решили да не живеят под един покрив, когато Ивет го наранила с нож. 

"Бях заспал, тя ме събуди с думите: „Вики, събуди се, кървиш“. Аз действително кървях откъм гърба и имаше окървавен нож на земята. Нямам спомен и не съм усетил наръгване. Ножът е мой личен, най-обикновен нож. Тогава я закарах при баба ѝ, защото тя самата искаше да си ходи вече от нас. Баба ѝ беше единствената, която беше ОК тя да е там, при нея", разказа гаджето ѝ Виктор.

Той подчерта, че преди този инцидент с ножа, двамата са имали леки разправии, които той определя като несъществени. "Това с ножа беше най-якият инцидент. Тя самата реши да си тръгне след това. Не съм го решил аз, бих си живял с нея още", допълни той.

„Има проблеми с родителите си, липсват ѝ насоки в живота. С баба си, като че ли най-много се разбираше", допълни още той.

Виктор спомена, че Ивет е имала дневник, в който "пишела неадекватни неща". 

"Това беше една бежова тетрадка, в нея имаше нещо като план и той съвпадаше с реални случки, които се случваха тогава. Определяше близки хора с различни емоции от вида на "страх" или "тъга" и казваше, че ще се отърве от тези емоции, които ще ѝ помогнат да се пробуди“, каза още гаджето на Ивет.

Ден преди фаталната нощ на убийството, на 18 октомври 2022 година, той и майка му завели Ивет при баба си, но преди това видели, че в сака на момичето има ножове.

"Намерих наши кухненски принадлежности, които тя бе сложила в раницата си, преди да я заведем при баба ѝ. Оставих ги у дома и уведомих родителите ѝ за това. Но те не предложиха помощ, майка ми се обади на бабата ѝ, тъй като агресията се насочи към нея тогава" допълни още приятелят на Стайкова. 

Майката на Виктор допълни, че познава Ивет от година и половина е и била в добри отношения с нея.

"Не мога да се оплача от нищо. Добри ни бяха взаимоотношенията без последните 2-3 дни у нас. Тя стана агресивна, започна да се нахвърля върху него – с ръце и крака, както и случката с ножа – беше го пробола в гърба", каза тя.

Следващото заседание е насрочено за 13 ноември.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право