Ивица Дачич: Западът иска Сърбия да намали дипломатическата си активност

Снимка: Архив

Западът иска от Сърбия да се откаже от дипломатическите усилия срещу признаването независимостта на Косово, заяви министърът на външните работи Иваца Дачич, предаде "РИА Новости".

"Албанците се оплакват от мен на Запада и Западът иска да прекратим това, защото дразни албанците и уж пречило на диалога, а в същото време лобират нови държави да признаят независимостта и за членство в международни организации", отбеляза Дачич в интервю за белградския вестник "Вечерне новости".

По-рано Дачич се похвали, че Гренада е станала деветата държава, която къса дипломатически отношения с Косово и се отказва да признава независимостта на самопровъзгласилата се република. Преди това и Доминика постъпи по същия начин. Точният брой на държавите, които признават Косово не е известен, тъй като има разминаване в данните от официалните източници, а някои държавни глави дават противоречиви изявления по въпроса. Според "Вечерне лист" независимостта на бившата сръбска провинция се признава от вече само 102 страни докато от Прищина настояват, че те са 110.

Категорично отказват да признаят независимостта на Косово Русия, Китай, Индия и Бразилия. Сред членовете на ЕС териториалната цялост на Сърбия се подкрепя от Гърция, Испания, Румъния и Кипър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа