Ивица Дачич: Зоран Заев е поканен на посещение в Белград

Снимка: Архив

Сърбия иска да установи и да поддържа приятелски отношения с Македония и не иска да бъде въвличана в никакви игри. Това заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич по време на съвместна пресконференция със своя македонски колега Никола Димитров в Ниш, съобщи БГНЕС.

„Искаме да кажем на македонския народ, че от север, от Република Сърбия, не го заплашва опасност. Република Сърбия няма намерение да оспорва нищо, свързано с Република Македония – нито държавата, нито нацията, нито нещо друго“, каза Дачич.

Дипломатът също така увери, че комуникацията между двете държави ще продължи и посочи, че премиерът Зоран Заев е поканен на посещение в Белград. По отношение на силите за сигурност външният министър заяви, че очаква те също да установят приятелски и добросъседски отношения със своите македонски колеги.

Дачич също така посочи, че персоналът от сръбското посолство вече се е върнал в Скопие, а на 31 август се очаква и посланик Душанка Дивяк-Томич да се върне в страната. След пристигането си тя незабавно ще поиска среща както с премиера Заев, така и с външния министър Димитров.

По време на днешната си среща двамата дипломати са обсъдили „турбулентните няколко дена“ в двустранните отношения, каза от своя страна Димитров.

„Смятам, че областта на разузнаването е деликатна и колкото повече спекулираме пред обществеността, толкова повече бели правим“, заяви министърът. Той също така допълни, че събитията от миналата седмица само са показали „колко е важно да сме близки, колко е важно да има диалог“. Димитров също така повтори и това, че същността на новата македонска външна политика е Скопие и регионът да вървят напред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа