Ивица Дачич: Никой няма право да се сърди на Сърбия, че защитава интересите си

Сръбският външен министър Ивица Дачич

Сръбският външен министър Ивица Дачич отговори на обвиненията на македонското МВнР за това, че подкопава приятелските отношения между двете държави. В отговор министърът отбелязва, че в труден за Белград период Скопие е гласувало за влизането на Косово в ООН, въпреки молбите на сърбите, предаде ТАСС.

„Преди гласуването за приема на непризнато Косово в ООН ние лично разговаряхме с бившия министър-председател Николай Груевски, с бившия министър на отбраната Владо Поповски , а също така с президента Георге Иванов за гласуването в ООН за приемането на Косово за това, че за нас е жизнено важен държавен и национален интерес. В крайна сметка Македония гласува за приемането на Косово. Възможно ли е Македония да не е мислила тогава как това ще се отрази на отношенията й със Сърбия или за нея е било по-важно от това какво ще кажат албанците и Запада?“, попита Дачич.

„Приятелството не трябва да се руши. Трябва ли да напомня, колко вложи в това приятелство Сърбия, признавайки Македония, рискувайки отношенията си с Гърция? Македония в отговор призна едностранно провъзгласената независимост на Косово“, напомни той.

Според Дачич Белград никога нищо не е правил и няма да направи във вреда на Македония. „Би ни се искало такова да е отношението и към нас. Но ако това не стане, тогава никой няма право да се сърди на Сърбия за това, че защитава интересите си“, заяви той.

Министърът посочи, че смята за грешка това, че Белград е признал Македония. „Сърбия извърши голяма грешка: цяла Европа и целият Свят използват името Бивша югославска република Македония, а ние ударихме шамар на нашите братя гърци и сега чакаме те да не признаят Косово. Македония я признахме, а сега тя постоянно гласува за Косово. Ние сме глупаци“, заяви министърът.

В отговор на думите му в Скопие се разрази буря от гневни коментари. Думите на Дачич бяха наречени „дипломатически скандал“, а него самия обвиниха в популизъм и в напрягане на обстановката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа