Григор аут от Мелбърн, клатят го в ранглистата

Валери Симеонов: Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер Вотът на недоверие е нещо инфантилно, посочи вицепремиерът

МТV се връща във Варна Обещава още по-грандиозен концерт през 2018

Премиерът Борисов разговаря със Заев за активизиране на работата по транспортната инфраструктура

Влагат 750 000 лева в благоустройство на населените места край Велико Търново 450 000 лева е фондът към програма „Местни инициативи“

Синодът призова за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Шефът на НСО подал оставка?

Четирима загинали след катастрофа на самолет и хеликоптер в Германия

Арестуваха трима души в Полша по обвинение в нацистка пропаганда

Черен дим стресна бургазлии

Кралев открива семинар срещу допинга

Учител ударил ученик в столично училище

Амазон отваря магазин без продавачи

Масов бой между кюрди и турци на летището в Хановер

Наръган мъж издъхна в аптека в Червен бряг, задържаха заподозрения в автобус за София

Иво Прокопиев на свобода срещу подписка (обзор)

Иво Прокопиев е вторият обвиняем по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“. Засега.

Фирмата му „Булброкърс“ – посредник

Бизнесменът и издател на “Капитал” Иво Прокопиев стана поредния обвиняем по делото за продажба на акциите на държавата в “ЕВН Електроразпределение България” АД. Преди него Софийската градска прокуратура подведе под отговорност бившия министър на икономиката Трайчо Трайков и бившия вицепремиер Симеон Дянков.

Прокопиев е обвинен, че през май-юни 2011 г. е действал в съучастие с Дянков и като негов помагач умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Той остава на свобода с мярка “подписка”. Разследването продължава. По него Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, нанесла щети за над 20 млн. лв.

Според прокуратурата той дал съгласие продажбата на притежавания от “Държавна консолидационна компания” (ДКК) миноритарен дял акции в ЕВН България да се извърши от Агенцията за приватизация в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции. Съгласно стратегията продажбата им трябва да бъде на по-високи цени от тези, на които преди това са купени, при положение че са повишени показателите на дружеството. След процедура за избор на инвестиционен посредник бил сключен договор с “Булброкърс” ЕАД, в която собственик е Прокопиев. От “Булброкърс” внесли в Комисията за финансов надзор (КФН) проспекта за допускане до публично предлагане на акциите. В него било уточнено, че то ще се извърши чрез “смесен закрит аукцион” на платформа РТС. Според обвинението тази платформа за търговия допуска манипулация, тъй като сървърът є се намира в сградата на БФБ и е възможен достъп до поръчките от служители на борсата. Експертиза установила, методът “смесен закрит аукцион” противоречи на принципите на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава конкуренцията и подлежи на контрол от КФН. Очаква се Дянков да бъде обвинен в престъпление по служба на 18 януари. Вчера Прокопиев разпространи в медиите съобщение, че не разбира в какво е обвинен.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дойде време, в което Прокопиев ще трябва да отговаря за своите действия!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.