Играта за световно господство

Как реших да се откажа от Facebook и Instagram и какво произлезе от това

През зимата на 2016 кореспондентът на „Гардиън“ Арва Мадави преживява нещо като Facebook криза, след като е прекарала три дни в социалната мрежа и осъзнава, че се нуждае от помощ.

Все пак да скъсаш с Facebook не е никак лесно. Всички ние се шегуваме със зависимостта си от социалните мрежи, но рядко приемаме това за истинско пристрастяване, което сериозно може да навреди на здравето ни. В крайна сметка не е противозаконно използването на социалните мрежи. И най важното никъде не е казано „Facebook вреди на вашето здраве“ или „бременните жени трябва избягват Instagram“.

Много от нас считат, че проверката на социалните мрежи по няколко пъти на ден е нормално, казва Мадави. Статистиката говори сама за себе си: месечната аудитория на Facebook е 2 милиарда потребители. През 2016 г., компанията е изчислила, че хората прекарват средно във Facebook, Instagram и Messenger по 50 минути на ден. Днес тази цифра е може би равна на час.

Това е така, защото за нас, стоящите в социалните мрежи, е трудно да се разберем, че навикът да превъртаме постоянно лентата с новините е проблем. През 2014 г. Арва Мадави, работейки за рекламния бизнес, посещава централата на Facebook. Менаджерите по продажбите надълго й разказват колко и какви данни са събирали за потребителите на социалната мрежа и как са ги използвали, за да принуждават хората да кликват върху рекламите. „Беше страшно. Оттогава не съм публикувала никаква лична информация във Facebook. Трябва да започнете да възприемате Facebook като система за персонално наблюдение, а не като социална мрежа“ пише тя в статията си за вестника. Въпреки това, Мадави продължава да използва Facebook и другите социални мрежи. Тя безмилостно сканира Facebook и Инстаграм много пъти на ден и прекарва часове в Twitter. „Това не беше просто загуба на време. Навикът да стоя в социалните мрежи започна да оказва психологическо въздействие върху мен. Постепенно разбрах, че използването на социалните мрежи е един вид мазохизъм. Когато бях болна, разгледах снимките на други хора с техния „идеален“ живот и се чувствах още по-зле. Сравнявайки себе си с другите, започнах да мисля за необходимостта да бъда като всички тях, нещо, което никога не съм правила преди.“

Мадави се опитва да напусне Facebook и установява, че социалната мрежа не толкова лесно освобождава потребителите. Няколко кликвания отиват само за намиране на страницата с бутона за деактивиране на профила. С кликване върху него и повторното въвеждане на паролата, потребителят е изправен пред факта, че Facebook показва снимки на неговите „приятели“ и предлага и на тях да им бъде изпратено съобщение. След това социалната мрежа иска да се обясни причината за деактивирането и Мадави пише: „Прекарах прекалено много време във Facebook“, но социалната мрежа й предлага да намали броя на изпратените до нея съобщения и електронни писма. След като отказва, Мадави отново натиска бутона за дезактивиране и отново мрежата я пита дали е сигурна. В крайна сметка процедурата за деактивиране на акаунта й отнема 10 кликвания, но деактивирането практически не означава нищо. „За да активирате профила си отново, трябва само да въведете потребителското си име и паролата си и може отново да използвате Facebook. Изключително трудно е да изтриете завинаги акаунта си“ пише Мадави.

Намалявайки ползването на Facebook и Instagram, тя установява с облекчение: „Спрях да се сравнявам с другите и започнах да се чувствам много по-щастлива. Престанах да се тревожа през цялото време. Непрекъснатият поток от новини, умножени от социалните мрежи, лесно могат да нарушат вашата психика.“

Разбира се, социалните мрежи имат и своите предимства и носят удоволствие и полза, стига ползването им да е умерено и в това е проблема. Социалните мрежи са проектирани така, че да пристрастяват и тъй като компаниите събират все повече и повече данни за потребителите, зависимостта им става все по-силна.

Преди да се откаже от Харвард, Марк Зукърбърг е учил психология и Facebook е по скоро социално, отколкото компютърно програмиране. „Тази мрежа е създадена, за да използва човешките слабости“, признава първият президент на Facebook Шон Паркър в интервю за Axios през ноември миналата година.

Той обяснява, че още с появата на Facebook, създателите му са се борили как да привлекат много от времето и вниманието на потребителите. За тази цел измислят бутона „Харесва ми“. „Това е като инжектиране с допамин и насърчава потребителите да изтеглят все повече и повече съдържание. Това е зависимост от социална оценка и обратна връзка и е точно онова, което хакер като мен може да измисли, защото социалната мрежа използва уязвимостта на човешката психология и ние - създателите на Facebook, сме наясно“ казва Паркър. Дори ако Зукърбърг и приятелите му да са знаели, че създават мрежа за пристрастяване, едва ли са могли да предвидят последствията. Според Мадави през следващите десет години ще се изправим пред криза в общественото здравеопазване, тъй като въздействието на социалните мрежи върху мозъка на потребителите, взаимоотношенията и политиката на хората стават все по-очевидни.

„Днес има доказателства, че Facebook има отрицателно въздействие върху умственото и физическото здраве на хората и започваме да разбираме, че една социална мрежа може да ни манипулира, да контролира нашите емоции и да причинява самоизолация. Ако Facebook и другите социални мрежи не приведат огромното си влияние в хармония с отговорността си, трябва да се запитаме искаме ли да бъдем част от тяхната игра за световно господство“. казва Мадави.

(Превод за „Труд“ – Павел Марков)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари