Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Играта “олимпийска” загрубя МВР вкарва себе си и 90 000 собственици на МПС във филм без хепиенд

Играта загрубя. Държавата (МВР) вкарва себе си и близо 90 000 собственици на МПС (останалите 100 000 вече са сключили нови застраховки ГО) във филм, който няма да завърши с хепиенд. На сайта на МВР стои неподписано от никого съобщение, че на 22.08. е изтекъл 5-дневният “гратисен период”, в който няма да бъдат глобявани водачи без застраховка ГО. Този период бил даден от министерството (неизвестно кога и от кого) във връзка с “възникналия проблем със застрахователна компания”, като свенливо се спестява името на компанията. Глобите са 250 лв. за физически лица и 2 000 лв. за ЮЛ и ЕТ, а при повторно нарушение – 800 лв, респективно 4 000 лв. Вече писах, че ако съдът спазва закона, ще отмени евентуално издадените наказателни постановления за такива глоби. Нарушението “несключване на задължителна застраховка ГО” по чл. 638 от КЗ може да бъде виновно извършено само от собственик на МПС, който знае, че сключената от него застраховка в клона на ЗК Олимпик е прекратена по силата на кипърския закон.

Откъде обаче собственикът на МПС би могъл да знае това? От медиите? Възможно е, но не е доказуемо в съда. От сайта на КФН (или на ГФ)? Възможно е, но никой не е длъжен да посещава тези сайтове, а и посещение на (и инфо от)тези сайтове също е недоказуемо. От агенция ЕЖК? От кипърския държавен вестник? Хайде няма нужда! И какъв ще бъде резултата – хиляди разправии по пътищата, хиляди наказателни постановления, хиляди жалби срещу тях, хиляди дела в съда и хиляди отменителни съдебни решения! Кой има интерес от това? Сещам се само за колегите адвокати (няма лошо), но надали това е целта.

Въпросът със знанието (респективно незнанието) за прекратените застраховки с Олимпик ще бъде ключов и по регресни искове, които ГФ би завел срещу такива собственици при виновно причинени ПТП, след като изплати обезщетения на пострадалите. ГФ пък междувременно също не изпълнява задълженията си да уведоми собствениците на МПС за прекратените им застраховки, което на практика е и почти неизпълнимо, предвид огромния им брой. Та как ще докаже МВР “вината” на всички тези хора, сключили и платили застраховка ГО в клона на ЗК Олимпик?

На сайта на КФН се мъдри анонимен материал, който препраща към кипърски сайт и в който се съобщава за назначения ликвидатор, както и че застраховките са прекратени. В същия материал обаче изрично е записано задължението на ликвидатора “да предприеме всички необходими действия във връзка с прекратяване на договорите общо застраховане, които компанията е сключила”. Как да разбираме тогава, че застраховките са автоматично прекратени по силата на закона? Нещо повече – чл. 625, ал. 1 от Кодекса за застраховането (КЗ) изрично указва, че в такива случаи (назначен ликвидатор на ЗК със седалище в друга държава-член на ЕС) това обстоятелство се доказва чрез представянето на заверен препис на решението на съответния компетентен орган, назначил ликвидатора, като този препис следва да е придружен с превод на български. Получили ли са такива документи в нашия застрахователен надзор??? Ако не са, защо блеят по чужди сайтове, вместо да ги поискат??? Ако са ги получили, защо не ги показват?

При аналогична ситуация с българска компания нашият ликвидатор би бил длъжен да уведоми кредиторите на компанията за правата им, вероятно подобни задължения има и кипърския ликвидатор, но от сайта на надзора не разбираме нищо по въпроса. В аналогична ситуация българската Агенция по вписванията е длъжна веднага да изпрати решението на съда за вписване в официален вестник на ЕС. Направено ли е това от кипърци? Кипърският ликвидатор е длъжен да поиска вписване и в нашия ТР на случилото се в Кипър (чл. 626, ал. 1 КЗ), за да бъде завършен фактическия състав по обявяването на производството по ликвидация у нас.

Всички тези неща са от значение за това – българските клиенти на Олимпик да са уведомени за прекратените им застраховки и изобщо правата си в ситуацията, в която се озоваха. От всички органи и служби с отношение към темата се задейства само МВР… с глоби! Защо бе, хора?!

П.П. Усилията на МФ и МВнР са похвални, но те се опитват да компенсират бездействието и некомпетентността на надзора, за съжаление.

 

Резонен въпрос

Този кипърски ликвидатор може (чл. 625, ал. 4 КЗ) да назначи в РБ лица, които да подпомагат и съдействат на кредитори на ЗК Олимпик от РБ за преодоляване на техни затруднения при упражняване на правата им. Поиска ли нашият Застрахователен надзор да бъдат назначени такива представители на ликвидатора, вместо Агайн цинично да праща 200 000 българи да си търсят парите в Кипър???

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. А ако Минчо вземе претрепе Пенчо, как ще се докаже, че Минчо е бил информиран, че не трябва да трепе хора? Той може да пледира, че не е бил надлежно информиран, че трепенето на хора е наказуемо?

 2. Овце сте и овце ще си останете – това е!
  Въпросът не е в“нова застраховка за 250 лв“, а в това, че държавата, която би трябвало да е стожерът на законите, ги нарушава по най-безцеремонен начин и вместо да вземе мерки да оправи собствените си бакии тръгва да бие магаретата, щото е най-лесно!
  Ама на горните двама главите не им го вдяват това- ами хак да ни е до следващия път, която нова глупост ще ви казат да плащате отново и вие ще се юрнете като овце..

 3. Тюрлу – гювеч – държава, застрахователи, шофьори, ликвидатори и пр., да ти се завие свят. Зщото държавата започна да бяга от всичко – като се почне от АЕЦ Белене, Кремиковци, продаден за 1 долар, препродаден за 100 милиона, БГА“Балкан“ , ЕРП София – на чужда държава и пр. Защо беше ликвидирана утвърдена практика ДЗИ? Отговор: Защото беше продаден Балкан . . . Идва ред на цялата д-ва, без хората, те . . . сами ще изчезнат.

 4. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РАЗБОЙКО ПОСТАВЕНО ОТ ДС ЛЪЖЕ ВСИЧКИ ВИ МНОГО ПРОСТО ВСИЧКИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ ПРИ ФАЛИТ ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ СЕ ПОКРИВАТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛН ФОНД ПОНЕЖЕ ПАРИЧКИТЕ СА ПОРЕДНАТА КРАДЛИВА ОПЕРАЦИЯ НА ДС АГЕНТИ ОТНОВО КАТО КТБ ЩЕ ПЛАЩАТ ХОРАТА АМИ ВЗЕМТЕ ЧЕ НАМЕРЕТЕ ТЕЗИ ГНИДИ КОЙТО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ ЧЕ ТЕ НЕ ЗНАЕЛИ И ТН СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ГОДИНИ ПОКАЗВАТ ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ А ТОВА Е ФАКТ И НЕ ОТ ДНЕС НАНЕСЛИ СА ПОВЕЧЕ ВРЕДИ ОТ ПИАР И МАГИСТРАЛНИ АФЕРИ И ДРУГИ НЕКАДЪРНИ РЕШЕНИЯ КРАЙНО ВРЕМЕ Е КАКТО КАЗВА НИНОВА ДА ИМ СЕ ПОГАЛЯТ ГЛАВИЦИТЕ С КАКВО И КОГО НАРОДА ДА РЕШИ.

 5. ПОТЪРСЕТЕ ДС ВРЪЗКАТА В ТАЗИ АФЕРА ДС ИДИОТ КРАДЕЦ Е ДОПУСНАЛ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ТЪЙ КАТО ДС ИЛИ ДАНС ТРЯБВА ИМЕННО ТОВА ДА СЛЕДЯТ НО В ТОЗИ МОМЕНТ ТЕ СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ С ЧЕСТНИ И ПОЧТЕННИ ХОРА ИЛИ С ГЛУПОСТИ ЧИСТА НЕКАДЪРНОСТ ЕТО ТОВА ПОКАЗВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, ЧЕ КОГАТО ИМА ДАЛАВЕРА ТЕ СЕ СКРИЯТ КАКТО ВИНАГИ КАТО МИШОЦИ ИНАЧЕ ВСЕ СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ КЪДЕ СТЕ СЕГА БЕ МНОГОЗНАЙКОВЦИ ПЛЪШОЦИ ТОВА Е ЦЯЛА АРМИЯ ХОРА ИЗЛЪГАНИ ОСВЕН АКО ВИЕ НЕ СТЕ В ТАЗИ РАЗРАБОТКА. АКО СТЕ ЗНАЧИ ВИЕ СТЕ ОСНОВНИТЕ САБОТЬОРИ НА ДЪРЖАВАТА И НЕЙНАТА СИГУРНОСТ КАК ТАКА СТЕ ДОПУСНАЛИ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ДА БЪДАТ ИЗМАМЕНИ НЕКАДЪРНИ ПЛЪХОВЕ.

 6. НЯМАЛИ ИНСТРУМЕНТИ А ОНЕЗИ С ЧУВАЛИТЕ ОНЕЗИ С ГРАТОМЕТИТЕ ОНЕЗИ ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ, КОГАТО СТЕ ЗАМЕСЕНИ КАК ВСЕ НАМИРАТЕ НАЧИН ДА СЕ ИЗМЪКНИТЕ НО ЩЕ ВИ ДОЙДЕ И НА ВАС ВРЕМЕТО И ВАС ЩЕ ВИ ИЗДУХА НЯКОЙ ВЯТЪР И ДАНО ПО СКОРО ЧЕ ВСЕКИ ДЕН Е ЦЕНЕН ЗА ЧЕСТНИТЕ И ДОБРИ БЪЛГАРИ. ДУМАТА Е НЕКАДЪРНИЦИ ГЪМЖИ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ.

 7. А ТАЗИ КУКЛИЧКА ЗАКЪРМЕНА С МЛЯКОТО И ИДЕЙТЕ НА ДС КОЯТО Е ВИНОВНА НЕ Е ЛИ ОТ ДС ИЛИ ТИХИЧКО Я ИЗМЪКНАХМЕ С ЕДНА ОСТАВЧИЦА ОТ ПАРЛАМЕТЧЕТО ДИРИЖИРАНО ОТ ДС И ВСИЧКО Е ТОК ЩО ЗА ЕВТИНИ РУСПИЙСКИ НОМЕРА. АХ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ САМО ЕДИН КОЙТО ДА ВИ ПОСТАВИ НА МЯСТОТО КОЕТО ОТДАВНА СТЕ СИ ЗАСЛУЖИЛИ НО НАРОДА ПРОСТ ЛОШ МАТРАЛ И СЕ ЛЪЖЕ ПОНЕЖЕ НЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА КОЙ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ДЪРПА КОНЦИТЕ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.