КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Борисов към министрите: Забранявам да се месите в конфликтите между другите институции

Нинова: Огласяването на СРС-тата е опит да се сплаши президентът

Играта с цените на едро продължава С до 6 лв. разлика за един и същ продукт

Най-евтин кашкавал ядат в Стара Загора. Той се търгува от 7 до 10,50 лв. за килограм на едро, а най-високата цена за килограм от традиционния млечен продукт „Витоша” е с 6 лв. по-висока или 13 лв. Тя е отчетена за продажба в тържищата в Смолян. Снимка: Пламен Стоименов

Новогодишната трапеза е излязла най-изгодно във Враца

Килограм замразено пиле се продава по 3 лева на борсите в Сливен

Драстични разлики в цените на едро установява в редовните си бюлетини Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Логично е пазарът да определя цената. Експерти заявиха, че в крайна сметка потребителите плащат на дребно цени, които пък определят търговците. В много случаи те също се различават съществено от тези на едро, Така например кашкавалът се търгува в Стара Загора от 7 до 10,50 лв. за килограм на едро, а най-високата цена за килограм от традиционния млечен продукт „Витоша“ е с 6 лв. по-висока или 13 лв. Тя е отчетена за продажба в тържищата в Смолян. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в периода 30 декември – 3 януари 2020 г.

По 8 лв. за килограм на едро се търгува най-евтиният кашкавал в Сливен, докато най-високата цена в града достига 9,90 лв. В столицата продуктът може да се купи на цени от 9,50 до 11 лв. за килограм на едро.

Подобна е ситуацията при кравето сирене, чиято цена варира от 4,56 лв. до 8,04 лв. за килограм на едро в страната. В Сливен е отчетена едновременно най-ниската и най-високата цена на продукта. В Добрич търговците са най-облагодетелствани и дават максимум 4,77 лв. за килограм на едро от млечния продукт, а в столицата броят по 6,40 лв. за килограм на едро. В Стара Загора въпреки че купуват най-евтиния кашкавал, сиренето им струва от 6,30 до 7,50 лв. на едро, което е висока цена за страната.

При основните хранителни продукти – яйца, брашно, олио и захар, няма драстични разлики в цените, както при млечните продукти, но са отчетени промени. Търговците в Пловдив зареждат най-евтино захарта – 1,10 лв. за килограм, докато в Ловеч дават по 1,50 лв. Брашното във Враца и Добрич се търгува на най-ниските цени за страната – 0,58 и 0,77 лв. за килограм на едро, докато двойно повече (1,30 лв.) излиза продуктът в Бургас. Олио по 1,55 за литър купуват на борсите и тържищата на едро в Хасково, а в Пловдив за същия продукт плащат по 2,10 лв., а в София – 2,25 лв.

Най-скъпата кайма зареждат търговците в София – 6,80 лв., докато най-евтината излиза по 4 лева на магазините, които зареждат в Сливен. От 3,90 до 4,80 лв. за килограм излиза килограм смляно месо във Варна, показват още данните. В Плевен се търгуват най-евтините яйца (0,17 лв. за брой), а с 8 стотинки по-скъпо за брой се продават яйцата в Пловдив. Килограм замразено пиле се търгува по 3 лева на борсите в Сливен, докато почти 5 лева плащат търговци за същото месо в Добрич. Статистиката не отбелязва цените на едро на свинското месо, въпреки че се наблюдава голямо поскъпване на пазара, заради африканската чума по свинете.

Новогодишната трапеза е излязла най-изгодно във Враца, тъй като цените на едро в града са били под средното за страната за периода 30 декември 2019 г. – 3 януари 2020 г., а в няколко категории градът води с едни от най-ниските минимални цени, а именно брашно, олио, кайма. Столицата остава един от най-скъпите градове в страната с най-високи цени на кайма, пилешко месо, яйца, олио. София е следвана от Пловдив и Бургас, които също поддържат високи цени на стоките, показва още статистиката.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.