Пийнала казахстанка катастрофира в дърво край Габрово

Лозан Панов: Има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура

Българин е загинал при верижна катастрофа в Италия Шестима души са ранени при инцидента

Камелия се пусна чисто гола (СНИМКА)

Сливенската полиция издирва 60-годишен мъж

Венцислав Караджов: Глобата за НАП може да е до 20 млн. лв. и ще е от бюджета ѝ

Луксозните жилища в строеж нараснаха с 44% Повишава се търсенето на домове с 2 и 4 спални

Задържаха мъж, вилнял с брадва и стрелял с пистолет в Белоградчик

Георги Дюлгеров: Разбрах кой съм и какво мога След музиката, метеорологията е другата ми страст, признава поп изпълнителят

Съперничеството между ЦСКА и „Осиек“ – пряко по bTV Action

Турски гранд взима Кешеру

Зоран Заев: България ни помага много в процеса на евроинтеграцията

85-годишен помете пешеходец в Слънчев бряг

Прокуратурата: Събраните доказателства не разколебават предположението, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака Той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството

13-годишно момиче загина в катастрофа край Враца

Играчките тип „желе“ – пълни с опасни тежки метали Лабораторни анализи потвърждават наднормени нива на Бор

Наднормено съдържание на метала Бор, а също високи нива на други тежки метали, в играчките от типа „slime” (слуз, желе – бел.ред.) е показало проучване на „Активни потребители“.

През последната година в ЕС са забранени около 40 играчки от този вид.

От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното. При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности близки до разрешените лимити, посочват от „Активни потребители.

Нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

Играчките от типа „slime” са популярни, а поради ниската цена, и достъпни за децата. Масовото производство на тези продукти се извършва в Китай. В голям процент от тези играчки се съдържат наднормени количества метали, най-вече Бор. В 2/3 от изследваните от „Активни потребители“ продукти лабораторните анализи потвърждават наднормени нива на Бор. Тези продукти не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство (Директива 48/2009).

Фактите са красноречиви и водят до извода, че този тип играчки могат да бъдат опасни за здравето на децата. Особено висок е рискът да попаднете на замърсена играчка при покупка в Интернет. А

Резултатите от проучването са подадени като сигнал към националния контролен орган – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

За проучването:

В проучването са включени: 9 марки детски играчки тип „slime“ (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е определено съдържанието на 5 химически елемента, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.