Медицинският университет с най-модерното обучение за стоматолози в региона Откриха нови зали с 50 дентални симулатора

Оставиха в ареста тримата, обвинени за трафик на жени

Съдът пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Горан Брегович обеща лудо шоу у нас

„Интерпол“ арестува лица, заподозрени в тероризъм, при международна операция

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Есенна „Флора“ отваря врати в Бургас

Осъдиха болницата във Враца да плати на друга 342 618 лв.

ALMA с още една песен по MTV

Попфолк певицата Бони изобличи измамници

Двама кандидат-кметове на Карлово в един ден пред Темида

Съперникът на Нетаняху в изборите Бени Ганц: Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя

Над 10-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево”

Варненските социалисти искат оставката на Кирил Добрев Тежката артилерия на БСП иска ново заседание на НС

Система за видеонаблюдение за над 1 млн.лева вече работи в Сливен

Игра за милиони с ремонта на НДК

В дните преди коледните и новогодишни празници много вестници, списания и сайтове подробно отразяваха пропагандната кампания на ръководството на НДК, че от построяването на този великолепен многофункционален център (1981 г.) не са извършвани никакви ремонти и подобрения, но сега, във връзка с предстоящото от 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, вече е в ход реализирането на прекрасна модернизация.

Тревожният апел на ръководството обаче е, че досега на НДК са преведени само(?) 17 млн. лв. от държавния бюджет и ако не се преведат, и то бързо, останалите от поисканите още 18 млн. лв., важното събитие щяло да бъде застрашено.

В тази мощна кампания и неизвестно как платена има и съпътстваща линия да се подчертава, че изпълнителният директор г-н Мирослав Боршош е носител на нови процеси на работа в НДК, пример, приложим за целия държавен апарат (сп. “Форбс”, декември 2016 г., корица и 6 вътрешни страници).

Всичко това не ме изненада, защото това беше очевидно платена кампания. Учуден бях обаче, че обществената медия БНТ – първа програма, на 29 декември 2016 г. на два пъти във вечерните новинарски емисии излъчи като своя информация факта, че в НДК досега изобщо няма извършвани ремонти и подобрения от построяването му през 1981 г.

23 години от моя живот преминаха в НДК, а 21 години бях единственият негов изпълнителен директор, не назначен, както всички останали, а избран след конкурс от председателите на всички творчески съюзи. От уважение към хората, с които заедно работихме в екип за оцеляването от приватизация и запазването на НДК като държавна публична собственост, не мога да остана безмълвен пред случващото се с това ценно държавно богатство.

Предоставям един списък, сигурно непълен, от значими ремонти и подобрения, извършени в периода след април 1991 г. (оттогава бяха спрени каквито и да са средства от държавния бюджет за НДК) до 4 май 2011 г., когато цялото ръководство бе уволнено от Симеон Дянков.

Най-същественото към този списък е, че разходите с обща стойност над 12 млн. лева, са платени изцяло от приходите от дейността на НДК и нито един лев от държавния бюджет.

Втората, но много съществена подробност, е, че всички по-съществени ремонти или подобрения са съгласувани предварително и одобрени от арх. Ал. Баров, а след тяхната кончина – от останалите членове на проектантския екип, за спазване на Закона за авторските и сродните им права.

Изумен съм също, че преди обявяването на обществената поръчка в средата на 2016 г. за изготвяне на инвестиционни проекти за “преустройство и адаптация на основната сграда на НДК във фаза технически проект, както и за авторски надзор”, не е направено каквото и да е съгласуване или допитване с авторите на изпълнения архитектурен проект НДК – основна сграда, което е грубо не само етично, но и законово нарушение.

Предполагам, че обществото ще бъде шокирано, ако научи, че прогнозната стойност на тази обществена поръчка е “скромната сума” от 12 800 000 лв. Каква е крайната договорена и платена сума, е тайна.

В лансирания нов сюжет в кампанията “НДК – промяна” има обаче още странни и неизяснени неща.

Официално е обявено, че най-представителната зала 1 на НДК няма да се пипа поради недостиг на средства?! Твърде невярно е това съобщение, тъй като по решение на творческо-стопанския съвет на НДК от 2010 г. обаче от собствени приходи беше отделена сумата 6 600 000 лв. и внесена на срочен банков депозит, представляваща цената за пълно обновяване на двете забележителни зали № 1 и № 2 във връзка с 30-годишнината на НДК, което трябваше да се извърши през лятото на същата година.

Ръководството на НДК беше уволнено 2011 г. Творческо-стопанският съвет бе ликвидиран, но къде са тези пари? Все някой трябва да отговори!

Накрая нещо за журналистите, рекламиращи сегашните методи в НДК като “Нови процеси на работа в комплекса – които да бъдат пример за приложение в целия държавен апарат”(?!)

До паметната дата 4 май 2011 г. НДК работеше пълноценно без прекъсване, беше домакин на около 1000 събития годишно и с близо един милион посетители, съществуваше делово партньорство с всички български институции, творчески съюзи и с три мощни международни организации за конгресен туризъм ICCA, AIPC и ECM, които дори са провеждали и свои годишни събрания в нашия дворец.

Редовно участвахме в най-големия ежегоден Международен панаир за конгресен туризъм във Франкфурт и още в 1995 г. основахме Българското конгресно бюро, обединяващо всички заинтересувани от реализирането на приходоносен конгресен туризъм в нашата страна.

Заедно с Туристическата камара предложихме на настоящото ръководство на НДК да се възобнови функционирането на това национално конгресно бюро. Отговорът бе отрицателен, защото се подготвяло учредяване на ново такова, все още несъздадено.

В кабинета на г-н Боршош се намират забележителните най-престижни награди за успешна международна конгресна дейност на НДК – първо място в света за 2005 г. и два пъти второ място в света за 2003 и 2010 г. А сега обществеността е настоятелно убеждавана, че са необходими 35 млн. лв. държавни пари, за да бъде НДК “функционално удобен” – сума, която надвишава значително стойността на построяването на т.нар. “военно” НДК.

Дано обществеността се намеси и се спре изплащането на тези допълнителни 18 млн. лв., с което ще бъде спестен този огромен разход на държавния бюджет, но преди всичко ще бъдат спасени от разгромяване (представяно като “модернизиране”) залите № 7, 8 и 9 с уникалните художествени пана на големите български художници Дечко Узунов, Христо Стефанов и Йоан Левиев.

СПИСЪК

1. Закупуване и монтаж на нова “Студова станция” за климатичната инсталация на НДК.
2. Закупуване и монтаж на климатични машини към отделни зали с по-малък капацитет (зали 7, 8, 9 и 10) с цел икономии, за да не се включва централата климатична система.
3. Подмяна на 4 (18-етажни) асансьора в административната сграда с най-модерни нови на фирмата КОНЕ.
4. Изграждане на централен пулт за контрол и наблюдение до вход А5, снабден с 200 камери, които са разположени в цялата сграда на НДК. Информацията се записва на компютър и се съхранява 7 дена.
5. Извършени са следните строително-ремонтни работи, с които е обновен и модернизиран дворецът:
n Подменени са подовите настилки от мокет с нов мокет на фоайетата на етаж 3, етаж 5, зали 3.1, 3.2 и 10.
n Подменени са подовите настилки от мокет с теракот и гранитогрес на етаж 0, етаж 1, фоайета 4.20 изток и запад, етаж 4, етаж 7 – фоайета пред зала 3 и фоайе пред зала 6.
n Подменени са стъпалата, изградени с мокет, с мраморни такива на етажи 0, 1, 7 към зала 3. Подменени са подовите настилки от мокет с паркет в залите 6, 7, 8 и 9.
6. Закупено е 1500 кв. м дюшеме от мура и е монтирано върху сцената на зала 1, и е обновен изцяло механизмът на въртящата се сцена.
7. Закупени са нови киноекрани за зала 1 и 11.
8. Закупена е нова червена завеса за зала 1.
9. Подменено е озвучаването на зала 1. Доставката е извършена по линия на т. нар. японска помощ, а монтажът е извършен от наши специалисти.
10. Подменени са кабелите за високо напрежение към НДК.
11. От неизползваеми помещения беше построена една нова конферентна зала (3-А) и една най-модерна арт галерия (-1), с доставен и монтиран асансьор за инвалиди от етаж 0 до изложбената зала.
12. Изработена бе система от пътеки за инвалиди с цел свободен достъп на хора с увреждания до всички зали и сервизни помещения на НДК, за което в Оксфорд ни връчиха престижната награда за европейско качество.
13. Ремонтирана е зала 11 с ново подово покритие, ремонт на столовете, места за инвалиди и инвалидни колички, като са обновени и две паркоместа до входа на зала 11.
14. Подменена е цялата настилка на терасата паркинг пред зала 6.
15. Закупен бе електронен орган.
16. Закупен е килим мокет за зала 3 с точни размери, който се полага върху основното покритие за луксозен вид на залата, специално изработен със силуета на НДК от Декотекс-Сливен.
17. Извършен е основен ремонт на кабинет 3.2 запад, обзаведен с луксозни мебели за президентски кабинет.
18. Подменена е хидроизолацията на всички тераси на НДК, с което са премахнати всички течове.
19. Подменени са вратите на входовете – централен – 9 броя, и на зала 11.
20. Направен е основен ремонт на всички тоалетни на НДК.
21. Построени бяха един ресторант за национална кухня (”Чевермето”) и една модерна боулинг зала.

Събитията в Националния дворец на културата през последните две години дават сериозно основание за специално разследване на „Труд” за управлението и употребата на тази публична държавна собственост от нейната управа. Материали от разследването ще четете в следващи броеве на вестника.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. От настоящите назначени за управници на НДК – Боршош, Груева и компания, не може да се очаква смислена работа. Т

  1. Малко уточнение все пак, явно сте пропуснал – Груева беше „съкратена “ именно от г-н Боршош ,доста отдавна – през октомври 2015… именно заради несъгласие с неговата политика. Така ,че се налага да ме изключите от тази компания засега. Но благодаря, прав сте в голяма степен.
   О.Груева

 2. Да ама как ще посрещаме брюкселските демократи в зали построени от комунистите?! Нали боко и евроатлантическата кукувица ще трябва да оближат на някой брюкселски зaдник, че ндк е построено с пари от брюксел та да ги потупат по рамото…

 3. Абе с тези пари за ремонта може да се построи ново НДК. Така краде бойко борисов.

 4. То хубаво агент Драганов не забравя обида от уволнението си, но е много избирателен за приноса си към НДК.
  Някак си остава забравено съсипването на зала 2 по време на договора му с БНТ, и по-точно пкойният Димитър Цонев. Тогава по желание на наемателя, бяха демонтирани и най-безстопанствено унищожени половината седалки на залата. Този договор не донесе и стотинка на НДК, защото БНТ „заплащаше“ с рекламно време.
  Също през тези години, беше съсипан и „Пасажа“, превръщайки го в базар. Последиците след изнасянето на наемателите могат да се видят и сега.
  Прословутият Електронен орган, я има 2-3 изкарвания пред публика, я не. А струва изгодната сума от 50хил. Евро.
  Луксозните килими за зала 3, бяха наводнени в скалада още първата година, и част от тях мухлясаха.
  Хайде малко по-кротко, нищо че съпругата ни вече е съветник на президента!

  1. Това , което пишете сигурно е вярно , но и Друмев е изнесъл факти , които са убедителни и подкрепени конкретно . Ако се съпоставят вредите , описани от вас със фактите на Друмев – везните натежават в полза на Друмев . Освен това Боршош като герберастки кадър ми е ясен отвсякъде – най-малкото лъже , че не е имало никакви ремонти – аз лично съм участвал в такива .

   1. Да, така е. Друмев не е вчерашен, и знае кога и как да удари. И то двойно, пряко по Боршош, а косвено по Борисов, който в момента е в салба позиция, задето го натири от НДК.
    Сегашните въобще не са цвете за мирисане, но се получава баналната ситуация, крадеца да вика дръжте крадеца. По скоро методите са различни.
    Друмев ръководи НДК 20 години, а през това време през двореца се превъртяха доста пари, защото имаше и много силни години. Много още може да се каже по въпроса.
    Сега пък искат да превъртят държавните милиони за 6 месеца.
    Но това подтвърждава само едно. НДК е било и ще бъде много апетитна хапка.

 5. Боршош беше шеф на младежкото СДС, после кумува на Бареков…………..

 6. Най-популярния водещ на bTV от 11.11.2006г. официално вече не е ерген. Николай Бареков се подписа и врече във вечна вярност на дългогодишната си приятелка Евгения. Щастливците размениха сватбените си клетви под строгия поглед на столичния кмет Бойко Борисов в неговия кабинет в общината. Кумове на двойката са директорът на вестник „Новинар“ Мирослав Боршош и съпругата му Камелия Станчева.

 7. боршош е некадърник, измекяр и крадец. всичко, казано от друмев е истина. потомствен антикомунист съм, но никога няма да кажа на черното – бяло. с 35 000 000 ще се построи още един ндк. айдук до айдука, мамка им!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.