Игра за милиони с ремонта на НДК

В дните преди коледните и новогодишни празници много вестници, списания и сайтове подробно отразяваха пропагандната кампания на ръководството на НДК, че от построяването на този великолепен многофункционален център (1981 г.) не са извършвани никакви ремонти и подобрения, но сега, във връзка с предстоящото от 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, вече е в ход реализирането на прекрасна модернизация.

Тревожният апел на ръководството обаче е, че досега на НДК са преведени само(?) 17 млн. лв. от държавния бюджет и ако не се преведат, и то бързо, останалите от поисканите още 18 млн. лв., важното събитие щяло да бъде застрашено.

В тази мощна кампания и неизвестно как платена има и съпътстваща линия да се подчертава, че изпълнителният директор г-н Мирослав Боршош е носител на нови процеси на работа в НДК, пример, приложим за целия държавен апарат (сп. “Форбс”, декември 2016 г., корица и 6 вътрешни страници).

Всичко това не ме изненада, защото това беше очевидно платена кампания. Учуден бях обаче, че обществената медия БНТ - първа програма, на 29 декември 2016 г. на два пъти във вечерните новинарски емисии излъчи като своя информация факта, че в НДК досега изобщо няма извършвани ремонти и подобрения от построяването му през 1981 г.

23 години от моя живот преминаха в НДК, а 21 години бях единственият негов изпълнителен директор, не назначен, както всички останали, а избран след конкурс от председателите на всички творчески съюзи. От уважение към хората, с които заедно работихме в екип за оцеляването от приватизация и запазването на НДК като държавна публична собственост, не мога да остана безмълвен пред случващото се с това ценно държавно богатство.

Предоставям един списък, сигурно непълен, от значими ремонти и подобрения, извършени в периода след април 1991 г. (оттогава бяха спрени каквито и да са средства от държавния бюджет за НДК) до 4 май 2011 г., когато цялото ръководство бе уволнено от Симеон Дянков.

Най-същественото към този списък е, че разходите с обща стойност над 12 млн. лева, са платени изцяло от приходите от дейността на НДК и нито един лев от държавния бюджет.

Втората, но много съществена подробност, е, че всички по-съществени ремонти или подобрения са съгласувани предварително и одобрени от арх. Ал. Баров, а след тяхната кончина - от останалите членове на проектантския екип, за спазване на Закона за авторските и сродните им права.

Изумен съм също, че преди обявяването на обществената поръчка в средата на 2016 г. за изготвяне на инвестиционни проекти за “преустройство и адаптация на основната сграда на НДК във фаза технически проект, както и за авторски надзор”, не е направено каквото и да е съгласуване или допитване с авторите на изпълнения архитектурен проект НДК - основна сграда, което е грубо не само етично, но и законово нарушение.

Предполагам, че обществото ще бъде шокирано, ако научи, че прогнозната стойност на тази обществена поръчка е “скромната сума” от 12 800 000 лв. Каква е крайната договорена и платена сума, е тайна.

В лансирания нов сюжет в кампанията “НДК - промяна” има обаче още странни и неизяснени неща.

Официално е обявено, че най-представителната зала 1 на НДК няма да се пипа поради недостиг на средства?! Твърде невярно е това съобщение, тъй като по решение на творческо-стопанския съвет на НДК от 2010 г. обаче от собствени приходи беше отделена сумата 6 600 000 лв. и внесена на срочен банков депозит, представляваща цената за пълно обновяване на двете забележителни зали № 1 и № 2 във връзка с 30-годишнината на НДК, което трябваше да се извърши през лятото на същата година.

Ръководството на НДК беше уволнено 2011 г. Творческо-стопанският съвет бе ликвидиран, но къде са тези пари? Все някой трябва да отговори!

Накрая нещо за журналистите, рекламиращи сегашните методи в НДК като “Нови процеси на работа в комплекса - които да бъдат пример за приложение в целия държавен апарат”(?!)

До паметната дата 4 май 2011 г. НДК работеше пълноценно без прекъсване, беше домакин на около 1000 събития годишно и с близо един милион посетители, съществуваше делово партньорство с всички български институции, творчески съюзи и с три мощни международни организации за конгресен туризъм ICCA, AIPC и ECM, които дори са провеждали и свои годишни събрания в нашия дворец.

Редовно участвахме в най-големия ежегоден Международен панаир за конгресен туризъм във Франкфурт и още в 1995 г. основахме Българското конгресно бюро, обединяващо всички заинтересувани от реализирането на приходоносен конгресен туризъм в нашата страна.

Заедно с Туристическата камара предложихме на настоящото ръководство на НДК да се възобнови функционирането на това национално конгресно бюро. Отговорът бе отрицателен, защото се подготвяло учредяване на ново такова, все още несъздадено.

В кабинета на г-н Боршош се намират забележителните най-престижни награди за успешна международна конгресна дейност на НДК - първо място в света за 2005 г. и два пъти второ място в света за 2003 и 2010 г. А сега обществеността е настоятелно убеждавана, че са необходими 35 млн. лв. държавни пари, за да бъде НДК “функционално удобен” - сума, която надвишава значително стойността на построяването на т.нар. “военно” НДК.

Дано обществеността се намеси и се спре изплащането на тези допълнителни 18 млн. лв., с което ще бъде спестен този огромен разход на държавния бюджет, но преди всичко ще бъдат спасени от разгромяване (представяно като “модернизиране”) залите № 7, 8 и 9 с уникалните художествени пана на големите български художници Дечко Узунов, Христо Стефанов и Йоан Левиев.

СПИСЪК

1. Закупуване и монтаж на нова “Студова станция” за климатичната инсталация на НДК.

2. Закупуване и монтаж на климатични машини към отделни зали с по-малък капацитет (зали 7, 8, 9 и 10) с цел икономии, за да не се включва централата климатична система.

3. Подмяна на 4 (18-етажни) асансьора в административната сграда с най-модерни нови на фирмата КОНЕ.

4. Изграждане на централен пулт за контрол и наблюдение до вход А5, снабден с 200 камери, които са разположени в цялата сграда на НДК. Информацията се записва на компютър и се съхранява 7 дена.

5. Извършени са следните строително-ремонтни работи, с които е обновен и модернизиран дворецът:

n Подменени са подовите настилки от мокет с нов мокет на фоайетата на етаж 3, етаж 5, зали 3.1, 3.2 и 10.

n Подменени са подовите настилки от мокет с теракот и гранитогрес на етаж 0, етаж 1, фоайета 4.20 изток и запад, етаж 4, етаж 7 - фоайета пред зала 3 и фоайе пред зала 6.

n Подменени са стъпалата, изградени с мокет, с мраморни такива на етажи 0, 1, 7 към зала 3. Подменени са подовите настилки от мокет с паркет в залите 6, 7, 8 и 9.

6. Закупено е 1500 кв. м дюшеме от мура и е монтирано върху сцената на зала 1, и е обновен изцяло механизмът на въртящата се сцена.

7. Закупени са нови киноекрани за зала 1 и 11.

8. Закупена е нова червена завеса за зала 1.

9. Подменено е озвучаването на зала 1. Доставката е извършена по линия на т. нар. японска помощ, а монтажът е извършен от наши специалисти.

10. Подменени са кабелите за високо напрежение към НДК.

11. От неизползваеми помещения беше построена една нова конферентна зала (3-А) и една най-модерна арт галерия (-1), с доставен и монтиран асансьор за инвалиди от етаж 0 до изложбената зала.

12. Изработена бе система от пътеки за инвалиди с цел свободен достъп на хора с увреждания до всички зали и сервизни помещения на НДК, за което в Оксфорд ни връчиха престижната награда за европейско качество.

13. Ремонтирана е зала 11 с ново подово покритие, ремонт на столовете, места за инвалиди и инвалидни колички, като са обновени и две паркоместа до входа на зала 11.

14. Подменена е цялата настилка на терасата паркинг пред зала 6.

15. Закупен бе електронен орган.

16. Закупен е килим мокет за зала 3 с точни размери, който се полага върху основното покритие за луксозен вид на залата, специално изработен със силуета на НДК от Декотекс-Сливен.

17. Извършен е основен ремонт на кабинет 3.2 запад, обзаведен с луксозни мебели за президентски кабинет.

18. Подменена е хидроизолацията на всички тераси на НДК, с което са премахнати всички течове.

19. Подменени са вратите на входовете - централен - 9 броя, и на зала 11.

20. Направен е основен ремонт на всички тоалетни на НДК.

21. Построени бяха един ресторант за национална кухня (”Чевермето”) и една модерна боулинг зала.

Събитията в Националния дворец на културата през последните две години дават сериозно основание за специално разследване на „Труд” за управлението и употребата на тази публична държавна собственост от нейната управа. Материали от разследването ще четете в следващи броеве на вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи