Игуменът на Бигорския манастир, Партений: БПЦ наистина постъпи като Църква-майка

 

Единствено Българската православна църква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ има правото да се застъпва и да се бори за признаването на автокефалността ни. Още повече, че в нейния устав, тя се явява като наследник и на Охридската архиепископия. След като БПЦ-БП е призната от всички поместни православни църкви, това означава, че всички те признават и нейния устав и нямат право да й се месят по този въпрос.

Това казва игуменът на Бигорския манастир отец Партений в няколко различни интервюта за македонски медии в навечерието на Рождество Христово, което в Македония се празнува по стария календар на 6 януари, предаде БГНЕС.

„Като се има предвид дългата ни обща църковна история с нашите най-близки братя българите - като започнем от мисията на славянските равноапостоли Кирил и Методий, личността на Цар Борис I - Михаил, който всъщност е изиграл ключова роля при християнизацията на голяма част от Балканите и допринася за успеха на мисията на светите Кирило-Методиеви ученици и започналата славянска писменост, Охридската архиепископия, общата ни Света Екзархия, която е и последната каноническа йерархия на днешната територия на Република Македония/1941-1945/ преди възобновяването на Охридската архиепископия, аз лично съм убеден, че нашата църква извърши един изключително важен и правилен дипломатически ход, както от историческа, така и от каноническа гледна точка. Защото, благодарение на Божията мъдра помисъл, днес съществува благоприятна обществена среда, която позволява най-накрая на нашата църква свободно да поиска признаване оттам, откъдето и най-напред това трябва да стане и да се получи. Да се обърне към тези, към които могат и трябва да направят, за да може най-накрая да възтържествува истината и справедливостта“, заявява отец Партений.

През последните 50 години в борбата за нашето съществуване и признаване на автокефалността ни тя бе напълно игнорирана - все едно нямаме право да съществуваме. За съжаление вместо решение, ситуацията се усложни допълнително чрез създаването на паралелна църковна йерархия, сръбска агентура начело с бившия митрополит Йован Вранишковски, казва Партений.

Той подчертава, че някогашнототогавашното македонско духовенство и паство яростно се бори и не позволява връщане на сръбската църковна йерархия в Македония, още повече, че тя никога не е отговаряла на техните духовни нужди, както това отива на една Църква-майка, а е била инструмент за сърбизацията на населението.

„Според мен Българската църква и нейният Свети синод, начело с богомъдрия патриарх Неофит, ще положи усилия, както и самият той заяви, да направи всичко, което е необходимо, за да се поправи тази историческа несправедливост спрямо Охридска архиепископия. Стъпките, които българските архиереи предприеха досега и предприемат отиват в тази посока. БПЦ наистина постъпи като Църква-майка, с високо развито чувство за пастирска грижа за техните православни братя в Македония, в духа на Христовата любов. За разлика от сръбската църква , която вече 70 г. игнорира нашият проблем и се отнася по един непастирски начин спрямо македонското паство, БПЦ веднага след историческото писмо от нашия Синод, създаде комисия и покани нашите архиереи съвместно да отговорят за бъдещите процеси за признаването на нашата автокефалност на МПЦ-Охридска архиепископия", казва духовникът.

"С този акт те демонстрираха братска и евангелска саможертва. След признаването на автокефалността на МПЦ-ОА тя ще бъде сестра в семейството на всички останали поместни православни църкви. Това означава, че БПЦ и МПЦ ще бъдат две равнопоставени сестрински църкви в това голямо семейство, но уважението ни към БПЦ-БП ще бъде вечно и ще бъде още едно неоспоримо доказателство за историческата ни близост“, посочва още игуменът на Бигорския манастир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България