Идва краят на най-големия музей на Коминтерна - македонизма

Най-накрая действащ политик от Скопие призна, че сме един народ

Един народ в две държави няма да е прецедент - гърци, албанци, румънци, руснаци и германци го правят, време е и българите да го направят

Само преди няколко дни се случи нещо, което предричам от години като неминуемо. Председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев заяви в интервю пред българска телевизия историческите думи: „Ние сме братски народ, ние сме един и същ народ.“ Да не повярва човек! Коментарът му дойде, след като се озова безпомощен, блокиран в сградата на парламента на страната, щурмувана и превзета от видимо дирижирана тълпа, привърженици на националистите от ВМРО-ДПМНЕ. В интервюто си Заев припомни неколкократно, че стабилността на Македония се клати нарочно от конкретна политическа клика, която не желае да се раздели доброволно с властта; която е узурпирала от години националния дебат у съседите с фалшива идеология и изкривена реторика.

Винаги съм казвал, че македонизмът като обществена доктрина ще загине, защото е стопроцентова лъжа. Това учи историята. Ако имаше поне 5 на сто истина, например да се каже, че това е македонски народ, който от време на време е бил под българско робство, българско владичество и затова имаме обща история на моменти, можеше и да оцелее. Една лъжа може да оцелее, но само ако има поне малко истина. Ако няма капка истина - няма шанс. Не оцеля комунизмът, който ни лъжеше, че е най-прогресивният и най-демократичният обществен строй. Не оцеля идеята и лъжата за Свещена римска империя - след като Рим падна под ордите на варварите, германците не можаха да станат римляни, макар че райхът обхващаше предимно германски земи. Не успяха нито на Запад, нито на Изток. Не успя и лъжата с Източната римска империя. Тя не успя да превърне гърците в римляни, нито околните народи.

Казвах, че лъжата за македонизма ще се провали, и прогнозирах как. Единият начин е в течение на годините хората да се отвратят от лъжата покрай Вардар, когато истината им стане ясна, или да излезе по телевизията един действащ политик, а не политически пенсионер като Люпчо Георгиевски, да си скъса ризата и да каже: „Македонски народе, извинявай, ние и българите сме едно и също.“ Това и стана с изявлението на Зоран Заев. Той не само е действащ политик, но и вероятно бъдещ премиер на Бивша югославска република Македония. Очевидно САЩ и Европейският съюз са се наложили над президента Георге Иванов и на вожда на ВМРО - Груевски, да отстъпят от този двубой и да спазят конституцията. Само един разговор с емисарите им тласна Иванов да се съгласи да връчи на мандат на СДСМ, макар с устни условия.

Оттук нататък е много интересно дали Заев, който вече разбуни духовете (преди седмица дадох няколко интервюта за македонски медии по тази тема), когато дойде на власт, ще започне с действия, които лека-полека да започнат да отстраняват македонизма от живота на хората. Което, както се вижда от последната една година политически трусове, предизвикани от разкритията за мащабни злоупотреби с власт от страна на ВМРО, ще е трудоемка и отговорна задача. Която трябва да следва разумна стратегия.

На първо място той (б.р. - Зоран Заев) трябва да подпише споразумението с България. Причината да не бъде подписан този договор между двете страни е, че в него има една точка, която казва, че Македония трябва да спре кражбите на българска история и да спре да я фалшифицира. Ако направи това, македонските деца, ще започнат веднага да учат българска история, защото всъщност тя е такава до 1944 г. Но да видим!

Най-тежкият проблем за Скопие обаче ще дойде с решаването на името на Македония. Както е известно, т.нар. Тирански проект предвижда да се сменят не само знамето и химнът, но и името на държавата. Албанците са наясно, че с това име Македония не може да влезе нито в Европейския съюз, нито в НАТО. Гърция никога няма да се примири с кражбата на тяхното културно-историческо наследство и няма да позволи да бъде откраднато името Македония. Дори географски Македония е съществувала на юг от Солун, като част от нея се е намирала в днешна Албания.

Исторически Вардарска Македония се разделяла на две. Половината се е наричала Пеония, по името на тракийското племе пеони. На запад от Вардар се е наричала Дардания или Илирида по името на илирийските племена, които са живеели там. Какво име ще се избере - не знам. Това те трябва да си решат. Един от големите проблеми между албанци и македонци днес е, че албанците искат да живеят в Европейския съюз и затова казват на македонците: „Ние не сме съгласни с вашите глупости.“ Каква полза, ако Македония смени знамето, химна, дори ако признаят българската си история, но не се откажат от гръцкото културно-историческо наследство - името.

Когато бях министър, имах среща с посланиците, обсъждайки какво е отношението ми към Македония, след като гласувахме против влизането й в НАТО. Казах им, че разликата между Гърция и България в този казус е следната. Гърците никога няма да се съгласят БЮРМ да носи името Македония, а аз им казах, че нямам нищо против да се казва Югозападна България или просто България. Ние няма да протестираме въобще. Това в рамките на шегата. Макар и не всеки да разполага с необходимото чувство за хумор и историческа самоирония, за да вникне в нея.

Идеята, че може да има един народ, който живее в две различни държави, няма да е прецедент, дори и на Балканите. Гърците имат две държави - Гърция и Кипър. Албанците имат две държави - Албания и Косово. Румънците живеят в Румъния и Молдова, руснаците - в Русия и Беларус. Германците също не правят изключение - Германия и Австрия. Време и българския народ да има две държави. Албанците няма да имат нищо против, защото ние сме доказали, че можем да живеем мирно с друг етнос, а още повече това ще размрази процеса на интеграция на Македония в ЕС. Проблеми между албанци и македонци може да има само ако някой ги инспирира отвън. Както видяхте, че провокацията на Груевски да подпали междуетнически конфликт не успя.

За България е важно Македония да се отърве от лъжата и да остане цяла, неделима и независима в сегашните й граници. За България е важно тя да стане част от ЕС и НАТО, защото така ще се реши веднъж завинаги един десетилетен проблем на Балканите. Така ще умре най-големият музей на Комунистическия интернационал - македонизмът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи