Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Идва ли краят на Запада и евроатлантическите ценности

Неравенството, упадъкът на бялата работническа класа, увеличаването на масови убийства на публични места биват последвани от разпад и насилие

Искам още в началото на тази статия да предупредя русофобските тролове, които ще се вбесят дори от заглавието й и ще почнат да ругаят в коментарите под нея как путинистите разпространяват измислици и водят хибридна война, че всичко написано в нея е казано от знаменити американци и нека тях да клеймят като „агенти на Путин“.

Започвам с Патрик Бюкенън – съветник на президентите Никсън, Форд и Рейгън, който през 2001 г. издаде книгата „Смъртта на Запада“. Според него рязкото намаляване на раждаемостта особено в Европа, а и в САЩ сред традиционното бяло англосаксонско население води до изчезване на западната цивилизация. Променя се етническият състав на САЩ и това предизвиква нарастващ песимизъм и безнадеждност. Бюкенън прогнозира, че до 2050 г. САЩ ще бъдат държава от третия свят.

Пак 2008 г. излезе книгата „Постамериканският свят“ на журналиста от сп. „Нюзуик“ Фарид Закариа. В нея той говори как възходът на страни като Китай, Индия, Бразилия, Русия, Южна Африка променя съотношенията в световното богатство и иновации. Закария смята, че САЩ трябва да започнат сериозна трансформация на своята глобална стратегия, придвижвайки се от ролята на доминиращ хегемон към условията на един постамерикански свят.

През 2009 г. е публикувана книгата на Пол Старобин „След Америка: Разкази за следващата глобална епоха“. Той говори, че „американската империя“ се намира във фаза на значим упадък поради комбинацията на икономически и военни провали. Сред съвкупността от фактори за това, че времето на господството на Америка над света си отива, са нейните военни действия в Близкия изток, изискващи огромни ресурси, но довели до минимални резултати; възраждането на национализма и икономическата експанзия на Русия, Китай и Индия; загубилият блясък и привлекателност американски модел на неограничен пазарен капитализъм; възходът на транснационални културни, политически и икономически институции.

През 2010 г. в САЩ излязоха три важни монографии, в които се развива идеята, че американците се приспособяват към света „след Америка“, но техните лидери още не могат да направят това – на Майкъл Манделбаум „Въздържащата се суперсила: глобалното лидерство на Америка в ерата на недостиг на пари“, на Чалмерс Джонсън „Демонтаж на империята: последната най-добра надежда на Америка“ и на Стивън Вебер и Брус Джентлесон „Краят на арогантността: Америка в глобалната конкуренция на идеи“. Във всички тях се превеждат безброй аргументи за това, че САЩ губят позициите на велика сила, която може да се меси навсякъде и във всичко. Икономическият колапс, свързан с финансовата криза през 2008 г., е засилил усещането за тревога и очакването, че предизвикателствата пред САЩ предстоят и не са свързани само с възхода на други големи сили, че те имат все по-малко ресурси и легитимност да се справят с все по-сложния мултиполярен глобален порядък.

През 2012 г. Збигнев Бжежински публикува в сп. „Форин полиси“ статията „След Америка“ с подзаглавие „Как изглежда светът след епохата на упадък на САЩ? Опасно нестабилен“, в която започва с една истинска история, на която бил свидетел в Държавния департамент. По коридорите се срещат висш представител на китайската и на американската администрация и китаецът казва на американеца: “Но, моля ви се, нека Америка да не упада толкова бързо“, имайки предвид че това ще доведе до хаос, а Китай още не е достатъчно готов да поеме нещата в свои ръце.

През 2013 г. консерваторът Рон Пол, два пъти кандидат за президент на САЩ, заяви, че в много отношения САЩ се намират там, „където Съветският съюз се намираше през 1987 г., а две години по-късно той вече не съществуваше. Трудно е да се предскаже кога, но съм убеден, че краят ще дойде. Виждам сегашната ситуация като структура без основи, мисля, че това е така, защото финансовата ни система е нестабилна, разчитаме на постоянно увеличение на дефицита и дълга и сляпо доверие във Федералният резерв.“

През 2016 г. излезе и стана бестселър книгата на Питър Турчин „Епоха на разпад: структурно-демографски анализ на американската история“, според която Америка върви към период на дезинтеграция. Неимоверно нарасналото неравенство, политическата поляризация, взаимното обезсилване от двете основни партии, страховете и упадъкът на бялата работническа класа, увеличаването на масови стрелби и убийства на публични места са взаимосвързани реакции на цикличен исторически процес – социалната интеграция е последвана от дезинтеграция, разпад и насилие. Америка изглежда, според него, сега така, както са изглеждали английското и френското общество в годините преди Английската и Френска буржоазна революция.

На 30 октомври 2016 г. Джефри Сакс публикува във в. „Бостън Глоуб“ статията „Фаталните разходи на американския империализъм“. В нея той развива идеята, че ако не бъдат съкратени американските военни разходи по света, САЩ ще фалират. Сакс говори за „американски империализъм“ – думи, които ще накарат нашите водещи политици да се скрият под масата, за да не им се кара „големият началник“.

В бр. 1 от 2017 г. на сп. „Проспект“ виждаме статията „Америка: провалената държава“ на Франсис Фукуяма. Той говори за това, че има „тревога, родена от упадъка на относителната мощ на нацията“ и че „не можем да изключим възможността за политически разпад, който може да бъде сравнен с колапса на комунизма преди едно поколение“, „отказ на САЩ изцяло от глобалното лидерство и разрушаване на либералния световен порядък“. И още: „Имайки предвид упадъка на американските политически институции, аз не съм оптимист.“

Във водещата статия на бр. 1 на сп. „Форин Афеърс“ за 2017 г. под заглавие „Някогашният и бъдещият порядък: Какво идва след хегемонията?“ се говори, че досегашният международен порядък е поставен под въпрос, разглеждан от страни като Китай и Русия като несправедлив и че се навлиза в един много по-малко либерален свят.

Социологическите изследвания през последните години показват, че американците, които смятат, че САЩ вървят в правилната посока, са едва между 24 и 32%. За останалите те вървят по грешен път. Американците не вярват, че страната им върви на добре. А си спомням само как хилядите оглупели от Горбачовската перестройка наивници у нас пееха по площадите през 1990 г. „Времето е наше“ и хукнаха да настигат Америка. Господа глуповати наивници, част от които са днешните русофоби, които ще вият истерично под тази статия: Вече и самите американци не смятат, че времето е тяхно. Затова мислете много сериозно накъде ни води нашето време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (40)

 1. Ако алтернативата е азиатската олигархична феодална сатрапия тогава не виждам никакви поводи за радост.

  1. никой не се радва, просто човекът обяснява, че требе да си олиг0френ да слущащ евроатлантически говеда кат плевнелиев и боко…

  2. Ти на какво се радваш?На пошлоста, слободията и безнаказаността или на реда, дисциплината о отговорноста!

 2. Ами Вие Василе,към кого се причислявате?Не сте и русофоб,нито глобалист или антиглобалист.Именно голяма част от тези “глуповати наивници” бяха бъдещата т.н.средна класа доколкото може да я има в България,те бяха и първите емигрирали,когато разбраха,че прехода е фарс.А пак Вие сте зле прикрит мл.лейтенант от новосъздадените руски интернет войски.

  1. що бе пич? човекът си казва:
   “А си спомням само как хилядите оглупели от Горбачовската перестройка наивници у нас пееха по площадите през 1990 г. „Времето е наше“”
   и ти го повтаряш, защото това е истината. какво значение има какъв е васил?!

   1. Ти или си прост или наистина четеш повърхностно,без да осмишляш написаното..Авторът хитро,тихо и умело “пропагандира” идеи ,които са му казани от някого и от някъде.Вярно,че САЩ направиха много лоши и глупави неща през последните десетилетия,но никой не може да отрече принципите на свобода и демокрация и хуманност,колкото и да са опорочени сега,че са водещи за западния християнски мир.ЕС не се взема напревид,защото то е едно болно в момента “дете” ,което без САЩ е умряло.

    1. Къде я видя тая демокрация в САЩ? Аз съм живял там-черните са в гета и т.н…

    2. Да твърдиш това за ценностите, даже без ес, не променя факта, че си олигoфрен.

    3. Иване , сам се опровергаваш : ” …Ти или си прост или наистина четеш повърхностно,без да осмишляш написаното..Авторът хитро,тихо и умело „пропагандира“ идеи ,които са му казани от някого и от някъде.Вярно,че САЩ направиха много лоши и глупави неща през последните десетилетия,но никой не може да отрече принципите на свобода и демокрация и хуманност,колкото и да са опорочени сега,че са водещи за западния християнски мир.ЕС не се взема напревид,защото то е едно болно в момента „дете“ ,което без САЩ е умряло… ” – САЩ не направиха само “…
     много лоши и глупави неща през последните десетилетия …” – САЩ извършваха през последните около 200 години огромен брой престъпления срещу човечеството – близо 230 военни конфликта по цялата земя . Това , че сега са най-мощната военна сила , която сила използва не за отбрана , а само агресивно , мобилизира останалия свят срещу себе си . Този факт ще доведе и съответни резултати – колкото и да са яки САЩ сега , това не може да продължава вечно !

 3. “Авторът хитро,тихо и умело „пропагандира“ идеи ,които са му казани от някого и от някъде”(!) Свещена простота показваща собственото битие на Иван – публичната изява на човек е само по “казано от някого и от накъде”!

  1. Ком,коментар,сmntr са едно и също нещастно недоразумение,което на хранилка от едно посолство с адрес на бул.Драган.Цанков .Същите или същия отсъстваха от интернет пространството,когато бяха в Пловдив да рисуват свастики по паметника на Альоша по поръчка на тези от указания по горе адрес в София.
   Хибридите са в действие….

    1. Комент или ком или какъвто и там да се никваш си оставаш на ниво зародиш.Развитието ти е спряло още в утробата на майка ти,нещастнико.

     1. И кво се перчиш, кат даже зародишите ти се присмиват на простотията?!

 4. Прекрасна статия!!! Благодаря на редакцията на в. ТРУД, че я публикува!

 5. Не им се връзвайте. Платени тролове. Онзи ден ТруП пуснаха директно копи пейст статия от про-руски сайтове. Иначе новата песен на нов глас се пее, как Америка потъва и капитализма загнива, докато се разчита да не се говори много как и защо сме на това дередже и дали защото комунизмът беше толкова хубав българите сменихме режима. А да да не забравя и редовния ми въпрос- Къде роди дъщерята на Путин? В каква кола се вози Путин? … и защо при положение, че соц системата се провали пак някой хора ни мъкнат към Русия ами не Китай примерно или Финландия?

  1. Правилно! Не се връзвайте на кисинджер, а на чугуна петро и неговата непоклатима вяра. То и плевнята така е вервал га е откликнал на призива на луканов и цяла нощ, с малко страх, е мацал плакат срещу тошо…
   .пп. Проруския сайт индепендър ли имаше предвид? Да ти припомня де, че ставаш сенилен

 6. нещо сте се обърнали. всичките тези писания са в стила на края на света. Това е самоокайване на хора които са свикнали да бъдат на върха. Не атлантическия свят върви по стъпките на Оксидента. Модернизира се. Индустриализира се. Но никой от догонващите не осигурева по висок жизнен стандарт от колкото запада. китай е догонващ но стандарта на живот е далече от западния. Когато го доближи и те ще има ниско раждаемост. Не се връзвайте на кретени. Запада загнива от един век, ако слушаме московеца. Обаче съветска русия се разпадна. На авторчето ще му припомним онзи виц от колониалните времена – Коя държава какъв символ имала – Русия е хипопотам – затънала е до шия в кал си хей такава уста е отворила. Щатите са мушмул – колкото повече загнива толкова мо сладък става. Ние искаме да сме със загниващите.

  1. Те така се пенеха активистите кат плевнелиев през 80те… А сетне обърнаха резбата. Не само янките, а и ес го каза преди 2 годи и, че оттук нататък само ще западат. Справка – речта на юнкер мисля че беше в мадрид есента на 2015та.

 7. Абе “Работническо Дело” пак ли е започнал да излиза? Понеже съм на години, си спомням как навремето тоя пусти запад и неговите вечно разпадащи се и загниващи модели щяха всеки момент да се катурнат. Явно още твърде много хора продължават да чакат.

  1. Е и? Може – излиза. На тебе къф ти е проблема? Че има две мнения и птичият ти мозък не може да ги асимилира?

 8. „5 –д-о-л-л-а-р-о-в-,- -с-е-й-ч-а-с- -м-о-ж-н-о- -к-у-п-и-т-ь- -21- -к-г- -к-а-р-т-о-ш-к-и-, -и-л—и- 2 –кг 300 –г-р-а-м-м- -к-у-р-и-н-ы-х- -о-к-о-р-о-ч-к-о-в-, -и-л-и- 380 –г-р-а-м-м- -ш-о-к-о-л-а-д-а-, -и-л-и 16 кг –л-у-к-а-, или 5 кг 250 –г-р-а-м-м- -б-а-н-а-н-о-в-.“ 5 долара са 9 лева, колко или какво количество можете да купите в България с 5 долара, сравнете и замълчете.

   1. Въпросът е цената на стоките, а не колко вземат, защото на този въпрос отговора е ясен. Защо цените там са по-ниски, а тук са високи? Защо тук картофите струват между 1 и 1.60 лева? За 9 лева ще си купиш 9 кг картофи от най-лошото качество, с което по селата угояват прасета, а от доброто качество ще си купиш 6 кг. Както и да го смяташ излиза,че руснаците плащат 25% от нашите цени за много стоки и услуги, а ние галфоните си плащаме за евроатлантизма с 300% по-скъпо.

    1. Интересно защо пишеш с терета? Отделно цената в Москва е много по-висока от цената в провинцията. Отделно където някой продукти се дотират от Руската Федерация защото обикновенния руснак не може да си ги позволи… Да не говориме ,че в Англия за 5 долара можеш да си вземеш 2-3 кг картофи… изт- tesco.com , но пък се взима средно около 10 пъти повече от Русия. В България колкото и да се водиме западнали минималната ни заплата е 2 пъти и отгоре по-висока от минималната в Русия… примери много, но не ми плащат както на теб и комент за да седна и да чаткам терета и да чопля кое ще излиза по-евтино и кое не. То и през комунизма беше много евтино, ама не се внасяше стока и бяхме бананова република изнасяща консерви само.

     1. Бе и на мен не ми плащат, ама ако имаш майл на някой дет е готов да плати – дай де…

 9. Като си платиш, могат да ти напишат безброй книги за упадака и възхода на тази или онази империя и държава. А ти, копеле, дето си надул балона за възраждането на Русия и Китай, духай го ! Или за по–сигурно, пашол на х.й !

 10. Статията е на високо ниво, проф. Проданов е голяма класа анализатор. Петрушковците и седерастията мучат и попръдват, защото не могат да възразят по същество и с аргументи и факти. Статията пък изобилства с уместни цитати от американски автори и това особено вбесява малоумниците, неспособни да стоплят, че обективният анализ няма нищо общо с пропагандатаи фило-фобските глупотевини. Тръмп заявява нееднократно, че е тръгнал да върне величието на САЩ, от което следва, че то е останало в миналото. Затова и беше подкрепен за президент от мнозинството бели и отговорни за държавата американци.

  1. За едно си прав САЩ не са това което са били, което не означава, че са зле а означава, че сега има други играчи като ЕС и Китай. Русия от своя страна се изявява като гаменът между суперсилите и се описва главно с думи като допинг скандал, боярышник, Крим и евтина пропаганда в стил ранен соц. Добре, че сме в ЕС за да ни се пречупят възгледите, че едно време представата ни за гадния запад беше от некерманите само.

   1. При една демокрация е нормално да има градивна критика. Забележи, че от ежедневните писания в Труд, няма да намериш и една дума против режима в Русия…

    1. Така е. Което автоматично изключва ес от кръга на демокрациите, а включва русия ?

   2. Прав си, че пропагандата на ес е в стил ранен соц и че е добре, че видяхме, че ес не е само некерман, а обор пълен с прости говеда все още да вярващи на винтидж пропаганди.

 11. Децата на управляващите политици в Русия са завършили или живеят на Запад.Над 90%от депутатите и министрите им имат имоти или бизнес в чужбина(пряко или косвено-на роднини и т.н.)Мярката за откраднати от бюджета пари вече не е милиони,а милиарди(1€=62₱).Губернатори са като феодали.Русия е най големият вносител на палмово масло в света.В катастрофи за година загиват над 35хиляди,от фалш алкохол над 30хиляди,от фалш лекарства ,от липса на медицина хиляди и т.н.

 12. „Борисов в Девин: Не може при толкова направени неща да мислим, че БСП ще ни победи“ ПАРЦАЛА БОРИСОВ КАТО ПОГЛЕДНЕ ТАЙНИТЕ СИ СМЕТКИ И ТЕЗИ НА АЙДУЦИТЕ СИ СТИГА ДО ИЗВОДА, ЧЕ БИЛИ НАПРАВИЛИ МНОГО. Такава е логиката на крадливия парцал Борисов. А ние като си бръкнем в джоба, но той празен, еле па като отворим хладилниците, а там празно за парцала Борисов ли да гласуваме или за крадливата му шайка котараците, а може би за свинефермата му герб?????????? Да гласуваме за парцала Борисов, за да се радваме и следващите години на празните си джобове и хладилници????????? Само -м-а-л-о-у-м-н-и- мазохисти и мангалите ще гласуват за свинефермата герб.

  1. Нормално да ти е празен джоба и хладилника Велемире. По цял ден си във форумите и спамиш. Иначе пари за компютър имаш и за интернет. Такива като теб търсят промяна за да се нагнездят на някой на мястото и да паразитират. Истината е, че ако можеше нямаше да си тука и да агитираш открито. Жалка, червена, гладна работа си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.