Идва суха и топла есен

Чака ни Коледа без сняг

Прогнози за бури по Черноморието в края на септември

Очаква ни суха и топла есен, съобщи пред „Труд” синоптикът Петър Янков. Няма да има екстремни затопляния, но средните температури за септември ще са около 24-29 градуса. През декември времето ще е топло и има вероятност на Коледа да няма сняг.

Очакват се, обаче и вълни на захлаждане и валежи в края на лятото. Първата от тях ще е днес, когато Западна и Северна България ще се събудят с есенно време. Преминаването на тази хладна вълна ще даде съвсем слаби валежи в северните и североизточните райони още от сряда вечер, и нейният ефект ще е понижаването на температурите между 18 и 24 градуса. „С това понижение на температурите метеорологичната есен ще даде сериозна заявка за своето настъпване. Астрономическата есен настъпва на 23 септември”, каза Янков.

Следващият по-сериозен валеж идва около 19-ти 20-ти септември. Той бързо ще отмине, ще доведе до понижаване на температурите на между 17 и 23 градуса. След това е ще настъпи сух период до 28-ми и 29-ти септември. В тези два дни отново ще превалява, особено в източните райони на страната. „Типично есенно време, но условията за мощна купесто-дълждовна облачност и летни валежи ги има. Особено по Черноморието е възможно да има и по-силни гръмотевични бури. Обикновено в края на септември по нашето Черноморие се появяват такива явления”, коментира Янков.

Коментари

Задължително поле