Идеално време за овладяване на телевизиите

Докато политическата криза навлиза в нов етап

Много коментатори твърдят, че БСП загуби тези уж спечелени вече избори по идентичен начин, както и последните парламентарни избори. Така е, има някакво сходство. Защото една от основните тактически грешки на БСП беше лошата драматургия на кампанията - завръзката (от какво да се захранва), кога да е кулминацията (нови разкрития на по-високо ниво) и най-вече - развръзката (в навечерието на самите избори). Неуместно беше в последните телевизионни изяви да се принизява до „пристройката“ на Борисов, от което повя скука и дребнаво заяждане.

Не се отчете разпиляването на протестния вот и сплотяването на „градската десница“, чиито гласове против Борисов не бяха привлечени. Не бяха потърсени потенциални съюзници. Не се усети ролята на партийната телевизия. И т.н., до безкрая...

Не е сериозно да се твърди сега от главните опоненти, че са очаквали точно такъв резултат от изборите. Още повече, че броят на техните гласоподаватели не се е изменил много. Но те по различен начин подготвяха общественото мнение за възможни изненади. Притисната до стената от скандалите, ГЕРБ заговори сама за вътрешната криза и обещаваше едни или други мерки, които ще бъдат взети в зависимост от резултатите. БСП се увлече от този критичен поток и направи своята стратегическа грешка да поставя победата именно на тези избори като единствено условие за свалянето на ГЕРБ от власт. След като не постигна тази крайна цел в резултат и на многото тактически грешки, сега тя е в губещата позиция да не очаква успех на местните и на бъдещите парламентарни избори. Това е резултатът от волунтаристичния подход, който не отчита реалностите и сляпо върви към своя блян.

А резултатът в никакъв случай не означава, че кризата в ГЕРБ е завършила, тя само е отложена. Сега пред Борисов стои въпросът ще бъдат ли опростени престъпилите закона и приличието първенци, ще има ли смяна на министри, ще се запази ли досегашната правителствена коалиция и т.н. За да използва тези затруднения на Борисов, БСП трябва да бъде отново в парламента като опозиционен лидер, защото нови кандидати ще u оспорят тази позиция. И да продължи, разбира се, водещата си роля в борбата с корупцията.

На хоризонта са местните избори. И за да не се смятат за изгубени предварително, ще приведа само някои цифри от евроизборите. В София например само 15 хиляди гласа е разликата между ГЕРБ и БСП. В три района на столицата - Младост, Красна поляна и Изгрев - БСП е първа. Столичната организация е увеличила с 20 хиляди своите гласове в сравнение с 2014 (общо за страната са 25 хиляди). Ако в столичния Общински съвет опозиционните сили (ДБ, БСП, АБВ, Глас Народен, Иванчева) бъдат представени според сегашните си резултати, те ще имат значително предимство пред тези на управляващите партии.

Какво се случва в тази суматоха с националните телевизии? Точно сега е удобният момент за управляващите да се промени статуквото изцяло в тяхна полза. В тази посока вървят едни задкулисни маневри. Къде отива Слави, какво ще се промени в Нова, кой ще управлява БНТ. Логично е да остане Кошлуков. Навъртат се хора, които я загробиха финансово. Чу се за Валя Ахчиева. Намеси се и Сашо Диков. За негова чест той ми поиска разрешение да използва моята концепция от миналия конкурс, тъй като смята, че е най-доброто, което може да се предложи. Това ме радва, нали затова я публикувах в интернет. А аз няма да се кандидатирам. Не искам да легитимирам един фарс, в който властта решава всичко, а СЕМ само го утвърждава. Това не означава, че принизявам бъдещия победител. Той може да не е отговорен, че е харесван от повелителите на власт­та. Може би.

Използвам случая, за да се обърна публично към най-важните хора в държавата - президент, министър-председател, председател на Народното събрание, защото смятам, че те имат обща вина за незавидното състояние на медийната среда.

Защо досега не направиха необходимото да се приеме формула, по която да става финансирането на БНТ, за да не бъде зависима от властта - политически, морално, програмно?

Защо приемат партийния критерий за състава на СЕМ, което го превръща в напълно зависим орган с фиктивна роля на уж демократична институция?

Защо не се противопоставят на преследването под всякакви форми на честните и непримирими журналисти?

Защо е цялото това лицемерие?

Еуфорията на победителите от изборите им дава крила, за да си повярват, че са недосегаеми и всичко им е позволено. Обикновено в такава обстановка се раждат както най-смелите идеи за реформи, така и най-катастрофалните илюзии за изгодни „врътки и схеми“.

 

Всеки с интересите си

Една вечер през 90-те години стояхме до късно в стаята на Панорама. Беше тревожно време. Говореше се за възможен преврат, носеха се слухове. По едно време откъм Борисовата градина се разнесоха топовни гърмежи. Скочихме прави. Бойко Станкушев отиде да провери какво става.

Оказа се, че на стадиона имало концерт на Лепа Брена, тя слязла от хеликоптер, посрещнали я с топовни салюти. Чалгата отбелязваше тържествено своята инвазия в България. Всеки с интересите си.

А сега в деня след изборите хората бяха на политическа вълна. Вълнения, спорове, закани. А вечерта всички гледахме финала на „Като две капки вода“. Няма такова шоу! То се състезава единствено със себе си, като тази вечер надмина всичко досега. И световните звезди Рачков и Зуека, и певците, и целият екип. Изненадите следваха една след друга. Дори и победителят беше изненада.

Дали някой е останал тъжен? Аз не.

Коментари

Задължително поле