Идеологически причини разделиха българската еврейската общност в "Деня на спасението" в центъра на София

Снимки: ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ

Идеологически причини разделиха българската еврейската общност на две групи в "Деня на спасението на българските евреи" в центъра на София. Голямата група от няколкостотин човека, организирани от структурите на "Шалом", събра официални гости, дипломати и граждани пред Паметника на Незнайния войн, а двадесетина граждани и пристигнали от Израел гости, хора спасени от Холокаста, останаха изолирани и самотни точно на гърба на множеството, зад храм "Св.София", където са поставени паметните плочи на Цар Борис III и на Царица Йоанна.

Голамата група от почитащите тържеството за спасението на българските евреи благодарят общо на българския народ, а малката група държи да се казват имената на хората, които лично са допринесли за това спасение, а именно Димитър Пешев, Екзарх Стефан и цар Борис ІІІ Обединител.

Сред гостите на "опозиционерите" бяха Самуил Ардити, доц.д.-р Спас Ташев, журналистът Иво Иванов, гости и представители на монархически сдружения от столицата.

"България е била администратор, а не окупатор на Гърция и Македония и не е било възможно да се спасят евреи с чуждо, небългарско гражданство. Съвсем скоро ще покажем документи за манипулация. Имаме доказателствен материал как през 70-те години на миналия век германски манипулатори са идвали в архивите в София и после са фалшифицирали снимки с "депортация" на евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, с които "доказват" някаква българската вина за неспасяването на 11000 евреи. Никой и никъде днес не показва оригиналите! На снимките се виждат немски вагони и как отгоре във фотолабораторията са копирани надписи "БДЖ". Странно е, че президентът Желев показваше по света тези обработени снимки и така засили чувството за някаква наша българска вина, че не сме спасили евреите си от Гърция и Македония", сподели Иво Иванов.

България е единствената страна в Европа, която спаси своите 48000 поданици от еврейски произход от лагерите на смъртта. Но, за съжаление, има българомразци, които от десетилетия насаждат омраза срещу нас, хулят и пропагандират срещу България и никога не споменават, че без цар Борис нямаше да има спасени евреи, споделиха присъстващи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България