Министър Захариева: Македонските учени вече говорят за средновековна българска държава

Спортният министър с награда от организаторите на Световната купа по ски в Банско

Руски митрополит на посещение в Плевен по покана на Румен Петков

Сняг, вятър и преспи оставиха без ток селища в област Монтана

Отново масово алкохолно натравяне в Индия, загинаха 93-ма

Историческият музей в Търново организира безплатна пешеходна обиколка на 3 март

Спасиха двама българи, след като тир се обърна на гръцката АМ „Егнатия“ заради снежна виелица

Американецът Жо Дасен стана символ на Франция Певецът умира в Таити след изтощителна борба за попечителство на децата си

Калоян Паргов: Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени

Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

Инфлуенсъри бродят, мамо… Все още ли им вярвате?

Затруднено е движението на влаковете по направлението София – Мездра

Филмът на режисьора Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“ тръгна от Търново Лентата бе представена на откриването на луксозния киноцентър в читалище "Искра" в старата столица

Пластичен хирург предлага яйца и доматено пюре вместо скалпел

Теменужка Петкова: Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава интерконекторът Гърция – България

Идеята за Европа се разпада пред очите ни

“Манифест на европейските патриоти” е подписан от 30 бележити личности, сред които писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди

От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата, пише в писмото

Заплашена е самата идея на Европа, предупредиха водещи световни интелектуалци в отворено писмо под заглавието “Манифест на европейските патриоти”, цитирано от в. “Гардиън”.

Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди.

От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. “Стига строене на Европа!”, е викът. Нека вместо това да се свържем отново с нашата “национална душа”! Нека преоткрием “изгубената си идентичност”! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като “душа” и “идентичност” често съществуват само във въображението на демагозите, пишат авторите на писмото.

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение – единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни, подчертават те.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали.

Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетяни от катастрофа.

Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа, заявяват тридесетте интелектуалци.

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.

Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена. Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация, призовават те.

Затова приканваме към действия в навечерието на избори, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата. Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през 19 век, които повтаряха като мантра “Италия ще се справи сама”, ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е “посоката на историята”. Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма.

В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа – от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава – които искат да запалят огън с нашите свободи.

В това странно поражение на Европа, което се задава на хоризонта, тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век, заключават интелектуалците, подписали писмото, публикувано също във в. “Либерасион”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Точно това на Фоба обяснявам,
  Таквиэ комунета като
  Тиквето – член на БКП-то
  са эараэни проситутки ,
  мириэливи тутурутки…
  Кой как ги обладал,
  Веднага болен легнал
  Цяла Европа эараэиха,
  И на Америка не простиха
  Борисов и Станишев приютиха
  И видите какво сториха…!!!
  Приэрак броди иэ Европа…

 2. Точно това на Фоба обяснявам,
  Таквиэ комунета като
  Тиквето – член на БКП-то
  са эараэни проситутки ,
  С мириэливи тутурутки…
  Кой как ги обладал,
  Веднага болен легнал
  Цяла Европа эараэиха,
  И на Америка не простиха
  Борисов и Станишев приютиха
  И видите какво сториха…!!!
  Приэрак броди иэ Европа…

 3. Енте/менте Пичове и П/т/ички
  Цял Свят и ние видим всички…
  Афро/Арабското нашествие,
  А не Кремъл предиэвиква
  Това проиэшествие…!!!

  Именно эатова…
  ПРЕЭИДЕНТ ТРЪМП
  Строи стена…!!!
  УРААА…“ ентелектуалци“

 4. метев,Мършо не ми пиши коментари,а ближи насраният Гъс на прозтака борисофф,да ви ебем пичката майчина и на двамата!

 5. Както иречек казва за интелигенцията у нас – екскременти… тия психопати не са по-разлйчни…

 6. Дрън дрън дрън..
  Ако идеята е религии и соросоиди във структурите на управлението директно се махайте от живота ни ! Разкарайте се незабавно !

 7. Ал Капоне е бил някъв предател като Цветан Василев. Само предатели- Кредитни милионери, като Веска Меджидиева, бягат в Африка и спят с негри. В САЩ е трябвало да застрелят Ал Капоне още като е пристигнал от Италия. Заради такива като тоя, негрите взимат работата на американците.

 8. В България, от 15 години, някакви Турски Шпиони- ДОносници тръгнаха из България по градове и села да вдигат шум с коли и кучета, да ограбват хората и да изнасилват жените. След влизането на България в Европейския Съюз, същите тия Турски Башибозуци- ДОосници тръгнаха из Европа да ограбват и изнасилват.. А през 2013 г, тия Турски доносници, направо решиха да ЗАВЗЕМАТ Европа и измислиха Измамата- бежанци…

 9. Европейския Съюз е направен, като Държавите от Европа са убивали араби, турци, негри и сирийци в продължение на 1000 години. Някои от Европейските държави станаха Световни империи, но след Втората Световна война( където хора от Европа които управляваха целия свят се биеха из цялото земно кълбо), арабите и негрите се възползваха от Изтощението на европейците и завзеха Азия и Африка.

 10. 30 интелектуалци – 30 сребърника от сорос. най-страшната катастрофа е евреинът сорос и еврейката меркел да останат на власт в европа и да я превърнат в еврабия (идеята е населяваните от араби земи около израел да бъдат обезлюдени, арабите да се преселят в европа и така да се осигури безпроблемното териториално разширение на израел). точно тази власт на сорос и меркел англия отказа да приеме и затова напуска.

 11. Европа се разпада и с активните усилия на фашистка Русия: хакерство, тролове, намеса в изборите, фашистка агентура в цяла Европа, подкупване на държавни глави, енергийна зависимост, медийни атаки изобщо РУСКА ФАШИСТКА ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ ЕВРОПА.

  1. хапчетата шизи, хапчетата… че току виж путин пак се примъкнал под одеалото и те е онодил…

 12. четете. ге-й съюза е дяволско творение разрешена педарастия , наркомания и проституция. това ли са ви ценностите каза:

  Четете пророк Даниил В библия. Там е описано разпада на ЕС. Съня на цар навуходоносор който Даниил ракрива. Всичко е описано но повечето от инат не отварят Библията

 13. Дори Фоба приэнА,
  / “ европата“ се раэпаднА,
  Фоба се раэплакА и наакА,
  Мобуту жълта жилетка наденА,
  В Париж на Макарона му го вкарА…/
  УРААА…

 14. Щом философа Леви е писал там, заначи работата е сериозна. Без неговото мнение всички сме в затъмнение. Но не трябва мнение, а здраво четвърто измерение, в което да се телепортираме далече от подобни гуру, които първо ни събраха против волята ни, а сега ни пречат да се разделима по мирно и по равно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.