Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП „Пирин“

Кейн аут за 2 месеца, бранител в ареста

Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Захариева към българите във Великобритания: Не чакайте последния момент за биометрични паспорти

Двама с обвинения за измама със средства от еврофондове и пране на пари

Идея на Министерство на културата: „Свети Кирик” става остров на изкуствата

Министерството на културата има идея да превърне острова „Свети Кирик” край Созопол в остров на изкуствата. Експерти от Лувъра в Париж проявяват интерес и желание за инвестиции в културния обект, съобщава БТВ.

Сградата на Рибарското училище на острова обаче е в окаяно състояние и има опасност от срутване.

Рибарското училище е открито през 1930 г. лично от Цар Борис III. Целта обаче била да се заобиколят клаузите на Ньойския договор и да се подготвят спецчасти в морското дело. Още при строежа става ясно, че на острова е имало храм на Бог Аполон.

„Островът е култовото ядро на Аполония, а в Средновековието тук е открита първата базилика. По-нататък в късното Средновековие тук съществува и манастира „Свети Кирик и Юлита”, чието име носи островът”, разказа директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

В района са намерени безброй антики. Част от тях са в Лувъра и през лятото бяха изложени в музея в Созопол. Сред тях е и статуя на Пан от древна Аполония. Предполага се, че е намерена в Созопол в края на XIX век и се съхранява в Лувъра в момента.

Сега министърът на културата Боил Банов предлага „Свети Кирик” да стане световен остров на изкуствата: „Мисля, че ще бъде уникално място там и за туристите, и за страната като имидж. Защото един остров, който съчетава в себе си от археологията до съвременните изкуства, където ще могат да се събират хора от цял свят, включително и да дебатират, да анализират, да правят изложби, да се случват много неща, той ще бъде изключителен притегателен център”, посочи Банов.

Местните хора обаче не вярват в реализацията на идеята, защото през годините са получавали много обещания.

„Това е една стара идея. Идеята стои отдавна, дано да се реализира, ние го чакаме с нетърпение”, каза кметът на Созопол Панайот Рези.

Сградата на Морското училище може да остане само върху картичките, ако скоро не се възроди в център на изкуствата, казват експертите.

В момента на остров Свети Кирик има пропускателен режим, защото малка част от него се ползва за катерите на „Гранична полиция”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.