На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

Броят на дивите прасета у нас е между 90 и 100 хиляди.

Забраняват достъпа на гъбари и билкари в горите

Ловците ще пазят 20-километровите зони около свинекомплексите

Служители на Агенцията по горите започват интензивен санитарен отстрел на дива свиня в 20-километровата зона около огнищата на чума по свинете. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след среща с ловно-рибарските организации. В тези райони няма да се допуска санитарен лов от ловните дружинки, уточни Георги Костов, съветник на земеделския министър.

Обявяват се 20-километрови зони и около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там също ще бъде заличена популацията на дива свиня. В тях обаче отстрелът ще се извършва и от ловци, които ще получат по 150 лв. за всяка убита свиня.

Транспортирането и загробването на отсреляните диви прасета ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо, уточни Костов.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за наличие на вируса на африканска чума по свинете. В тези райони ловците ще получават по 50 лв. за убито диво прасе.
Държавните горски стопанства ще осигурят предпазни електропастири в 3-километровата зона около промишлените свинеферми, които се намират най-близко до огнищата. Целта е така да се ограничи влизането и излизането в тази зона.

Ограничава се достъпът на гъбари, билкари и туристи в 10-километровата зона около огнищата. Там няма да се извършва и дърводобив. Всички трябва да бъдат спокойни по отношение на обезпечаването с дърва за огрев. Те ще бъдат доставени от другаде без промяна на цените, увери Костов.

Всички прасета, които е било необходимо да бъдат убити, са избити, Бройката им е около 300, заяви шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев. В момента огнищата са официално 15, но очакваме резултати от проби и е възможно да има нови, заключи той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.